Home

Achtergrond

Fusie Forfarmers en Hendrix waarschijnlijk niet de laatste

De mengvoerwereld in Nederland is flink in beweging. De geplande fusie tussen Forfarmers en de mengvoertak van Nutreco kan de opmaat zijn tot verdere fusies en samenwerkingen. Dit alles onder druk van de markt.

Na een vrij lange periode van relatieve rust in de mengvoersector, is deze de laatste anderhalf jaar toch volop in beweging. Nadat Cehave Landbouwbelang-directeur Cees Sijssens al een aantal keren in de media had geroepen dat hij uit was op samenwerking en consolidatie, sloeg hij twee jaar geleden zijn slag. De noordelijke coöperatie Agrifirm en het zuidelijke Cehave Landbouwbelang meldden te willen fuseren. Vorig jaar in mei kwam de fusie rond en dit jaar is het gefuseerde bedrijf volop operationeel in de nieuwe vorm.

Deze fusie blijkt nu toch de eerste te zijn geweest in een reeks van fusies en overnames. Dit voorjaar roerde de ledenraad van coöperatie Rijnvallei zich. Rijnvallei heeft behoefte aan meer schaalgrootte om op die manier krachtiger en slagvaardiger te kunnen opereren. Vooral op het gebied van kennis, innovatie en inkoopmacht zou een groter bedrijf slagvaardiger kunnen opereren. Het idee was om op de Veluwe door een fusie tussen Rijnvallei, De Valk Wekerom en Arkervaart Twente een grote coöperatie te creëren. Het idee bleek niet te realiseren. De Valk Wekerom trok zijn eigen plan en zocht expansie in noordelijke richting op eigen kracht. Het bedrijf kocht een leegstaande fabriek met een capaciteit van 300.000 ton van Hendrix UTD aan diep water in Meppel. Ook Arkervaart zag niet zo veel in samengaan.

Rijnvallei vond vervolgens in de Achterhoekse coöperatie Agruniek een nieuwe partner. De fusie tussen deze beide bedrijven moet vanaf 1 januari gestalte krijgen.

De nieuwe combinatie Forfarmers/Hendrix UTD wordt in Nederland de nummer twee vlak achter Agrifirm. Opmerkelijk aan de geplande overname die woensdag bekend werd gemaakt is dat de kleinere partner de grotere overneemt. De nieuw gevormde combinatie wordt de op een na grootste mengvoerleverancier na Agrifirm. Het verschil bedraagt een 300.000 ton.

In Zuid-Nederland heeft een bedrijf als Boerenbond Deurne te maken met dalende mengvoeromzetten. Het bedrijf zet volop in op de handel in voergrondstoffen en enkelvoudige voeders (Bracofeed). Er wordt in de markt wel gespeculeerd over een samengaan van Boerenbond Deurne met buurcoöperatie Vitelia.

De verwachting is dat er de komende tijd nog wel meer gaat gebeuren in mengvoerland. De voerbedrijven ondervinden aan den lijve de druk vanuit vooral de intensieve veehouderij om toch vooral met scherp geprijsde voeders de markt te betreden. Veehouders omarmen nieuwe initiatieven om hun voerkosten te drukken. Eén van de motivaties achter de woensdag bekend gemaakte fusieplannen van Forfarmers en de Nutreco-bedrijven is ook de versterking van de inkoopefficiency.

Directeur Bert Jan Ruumpol benadrukte het belang van een scherpe inkoop van grondstoffen in de huidige sterk volatiele grondstoffenmarkt. Door een samenwerkingsverband op het gebied van kennis en research met Nutreco wil Forfarmers zijn innovatieve kracht een boost geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.