Home

Achtergrond 2 reacties

Euroforisch

De Nederlandse agribusiness is zeer succesvol in export, Met dank aan de euro.

De landbouw is vanouds een wereld op zich. Die trekt zich niet veel aan van de grillen in de wereldeconomie. Zelfs nu de agrarische sector in de afgelopen decennia veel minder is beschermd door EU-subsidies, blijkt die minder gevoelig voor recessies. De kredietcrisis in 2008 heeft de Nederlandse agribusiness in elk geval veel minder getroffen dan de overige sectoren. De landbouw herstelt zich prima van de dip in 2009. De meeste bedrijven kijken met optimisme naar de toekomst.

Een rapport over agro en food als topsector van Nederland is zelfs euforisch over de toekomst. De driehoek onderwijs-overheid-agribusiness wordt de groeidiamant van de komende jaren. En voor diegenen die hiervoor met goede plannen komen, heeft de overheid een slordige €2 miljard klaarliggen.

Die financiële aandacht heeft de Nederlandse agribusiness zelf afgedwongen. Na de Verenigde Staten is Nederland de tweede exporteur van agro- en food-producten ter wereld. De Nederlandse landbouw produceert topproducten met een hoge toegevoegde waarde, waar een exporteur overal ter wereld mee terecht kan.

Het succes van de agribusiness is dan ook niet alleen te danken aan de zo geprezen gouden driehoek in de landbouw. Innovatie en bovenal handel vormen mede het fundament van het succes van de Nederlandse agribusiness. En die Hollandse handelsgeest kreeg een enorme impuls na de invoering van de Europese munteenheid in 2002. Was een FrieslandCampina doorgedrongen tot de top 3 van zuivelconcerns in de wereld zonder de euro? Of Vion in de lijst van de 20 grootste voedingsbedrijven ter wereld?

Ik denk dat CEO Cees ’t Hart van FrieslandCampina er niet aan moet denken om weer met guldens op zak zaken te moeten doen met bijvoorbeeld een Chinees. De positie van de euro is van levensbelang voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Laten wij daarom hopen en bidden dat de euro het Griekse drama overleeft.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Geert dat we de euro willen behpuden is duidelijk. Maar wat is het ons waard? Wie zegt me dat de Chinezen die nog steeds in US$ rekenen geen zaken willen doen met ons als we in Guldens of Duitse Marken denken en handelen? Laten we wel zijn de uitvinders van de Euro (politiek en handel) zullen pas toegeven dat de Euro in de huidige vorm een miskleun is geweest als de Euro door alle hulp programma s aan ernstige inflatie onderhavig is geworen. Wees wel er is geen politicus die daadwerkelijk de actie onderneemt om de Euro te redden, alles staat in het teken van zetels veiligstellen en baas in eigen huis blijven ten koste van het >ideaal<.

  • no-profile-image

    iemand

    volgens mij heb jij in coma gelegen! hoe schrijnend staat de tuinbouwsector ervoor. Hoe schrijnend staat de varkenshouderij ervoor moet ik nog even doorgaan een akkerbouwer die voor zijn aardappeltjes de kostprijs er nog niet uit krijgt 2 of 3cent bedunkt dat de handel met onze kwaliteit kan gaan lachten!dat heeft niets met de euro te maken maar met oplichterij de handel kent de kostprijs te goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.