Home

Achtergrond 378 x bekeken

Euro daalt in waarde, rente stabiliseert

De wisselkoers ontwikkelt zich gunstig voor de export. De euro is door de financiële onrust in de Eurozone nu 1,34 dollar waard, en daarmee staat de euro op het laagste niveau sinds 7 oktober.

Daarmee staat de euro op hetzelfde niveau als begin 2011. De euro is 0,85 Britse ponden waard, waarmee het laagste niveau wordt aangetikt sinds begin maart. De lange termijnverwachtingen zijn volgens bankanalisten niettemin ongewijzigd. De 3 maanden Euribor-rente, vaak referentie bij leningen, is de laatste weken door verlaging van de ECB-rente gedaald. Nu stabiliseert het niveau rond 1,46 procent, het laagste niveau sinds vijf maanden. Een renteniveau van circa 4 procent is volgens economen vrij normaal en naarmate herstel plaatsvindt, zal het rentetarief naar dat niveau stijgen.

De waarde van de euro en het rentetarief gaan de komende weken stijgen als de Europese Centrale Bank (ECB) inderdaad besluit staatsobligaties van financieel instabiele lidstaten van de Eurozone op te blijven kopen. Econoom Sweder baron van Wijnbergen verklaarde op de AGD Topconferentie te geloven dat problematisch papier inderdaad zal worden opgekocht, eenvoudigweg omdat een andere weg naar lagere rentes op staatsschuld niet voorhanden is. In de praktijk betekent dit dat de ECB zeer risicovolle beleggingen gaat doen met publiek geld. Volgens Van Wijnbergen zal echter op korte termijn moeten worden gewerkt aan meer economische samenhang binnen de Eurozone, met ruimte voor ongelijkheden tussen landen. Het vrijschelden van een groot deel van de bestaande schuld zal noodzakelijk zijn. “Hoe kunnen de Zuid-Europese politici anders door het buitenland opgelegde extreem zware bezuinigingen aan hun eigen volk verkopen?

De bezuinigingen komen het hardst aan bij de middenklasse, die geen directe schuld draagt voor de financiële rotzooi. Ook de landen die de bezuinigingen opleggen moeten laten zien dat ze bloeden.” De stappen moeten volgens Van Wijnbergen snel gezet worden. “Het probleem Griekenland had 'on the fly' opgelost kunnen worden, maar nu een jaar van incompetent beleid verder wordt het wel tijd dat de Eurozone zichzelf serieus neemt. Nederland kan niet zonder de euro. Het alternatief is een situatie waarin Zuid-Europese landen in een zwart gat springen. Hyperinflatie in deze toch belangrijke afzetmarkten is niet onmogelijk.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.