Home

Achtergrond

Duitse onrust, Nederlandse rust

De klucht rond de Masken toont het belang van PVV-regelingen rond classificatie.

Het is onrustig op de Duitse varkensmarkt na de invoering van nieuwe Masken en een nieuwe formule voor de bepaling van het vleespercentage. Ook is op enkele slachtlocaties een nieuwe generatie AutoFom geplaatst. Veel wijzigingen, dus ook veel kansen om de inkoopvoorwaarden naar eigen voordeel aan te passen.

Westfleisch maakte bijtijds zijn wegingsfactoren bekend, net voor de livegang op 4 oktober deden Vion en Tönnies dat ook. En dan is de kous af, is de eerste gedachte. Maar nee. De varkens vallen ineens 2 cent per kilo duurder uit, is het geluid vanuit de slachterijen. Dus hield Westfleisch eerst maar eens 2 cent in. Om daarna de Maske met spoed aan te passen, om dat afgelopen week nog eens te herhalen. Reden daarvoor zou niet goed werkende software zijn. Lachwekkend! Westfleisch heeft minstens twee maanden lang de geslachte varkens eerst met de ‘oude’ AutoFom geklasseerd en direct daarna met de ‘nieuwe’. Daar is dus exact bekend óf er verschil zit in de systemen en hoeveel.

Wat is er dan wel aan de hand? De invoering gebeurt precies op een moment dat de slag om het varken oplaait en de prijs aantrekt. Geen enkele slachterij wil dan achterblijven. In de strijd om het varken is alles geoorloofd. Dus rommelen de concerns nog even in de formule om de varkens waar ze het best mee weg kunnen (en dat zijn nu de vettere), beter te betalen. Actie is reactie en de ene wijziging rolt over de andere heen.

In Nederland is het stil op dit front van weging, classificatie en prijszetting. Niet vreemd: de slachterijen hebben dat bedrijfsonderdeel bewust buiten het commerciële
geweld geplaatst. Good old PVV zorgt daarvoor. Ook wij krijgen een nieuwe methodiek en formule, want de HGP (het prikpistool) valt na een kleine 25 jaar ellende uit elkaar. De invoering van een nieuwe prikker is even opgeschort zodat de slachterijen de effecten kunnen testen voor er een prijs aan te hangen. Maar dat gebeurt dan wel in hun roepprijs en concepten. En zo hoort het ook.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.