Home

Achtergrond

Dienstbare Dienst Regelingen

Bleker belooft een snelle metamorfose van Dienst Regelingen. Knap als hem dat lukt.

Lof voor oud-Kamerlid Piet Blauw en accountant Marco Korff. De twee wijze mannen geven in hun rapport met de titel DR tot uw Dienst 74 kraakheldere adviezen aan de zo geplaagde Dienst Regelingen. Want de relatie tussen de ruim 78.000 agrarische ondernemers en de uitvoerende instantie van de overheid is de afgelopen jaren behoorlijk gebrouilleerd.
De drie hoofdklachten zijn: er wordt niet op tijd betaald, de sancties staan in geen verhouding tot de overtreding en de behandeling van de bezwaarschriften duurt te lang.
Bleker van EL&I toont subiet zijn goede wil door tal van aanbevelingen zoveel mogelijk in te voeren vanaf volgend jaar. ‘Goed advies, nemen we over’, antwoordt het ministerie dan ook kordaat achter het gros van de tientallen aanbevelingen.
Maar alvorens het Bewijs van Goede Dienst door Dienst Regelingen is verworven, moeten er veel technische, juridische en politieke hobbels worden overwonnen. Een aantal van de belangrijkste gewenste verbeteringen moeten worden afgestemd met de Europese Commissie. Bijvoorbeeld om geen correcties meer toe te passen binnen een bandbreedte van 2 procent bij perceelsregistraties en de onrechtvaardige stapelingen van kortingen.
Ook moet Bleker zich volgens een EU-verordering houden aan een periode van zes weken waarin boeren hun gegevens voor de Gecombineerde opgave mogen aanmelden. Ofwel: eerder uitbetalen kan, maar dan moeten boeren hun gegevens ook vroeger aanleveren. Verder schuift DR het probleem van de complexe natuursubsidies door naar de provincies.
En hoewel DR zijn voorgenomen metamorfose meteen wil aangrijpen om zich technisch voor te bereiden op het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, kan het de dienst juist ook in de wielen gaan rijden. Nu tellen de houtwallen niet mee, maar dan wellicht weer wel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.