Home

Achtergrond

Daling graanprijs trekt agrifonds omlaag

Meng dalende graanprijzen, banken die het vertrouwen in elkaar verliezen en geld parkeren bij de ECB en oplopende rentes op staatsschuld voor bijna alle lidstaten van de Eurozone en je hebt een recept voor ravage op de AGD-Index.

De pijn ligt zowel bij een overaanbod van agrarische productie als angst voor instortend consumenten vertrouwen, en wordt dus breed gevoeld. Slechts één bedrijf ontsnapte op weekbasis aan de malaise en zoals het in deze crisis hoort, betreft het een Duits bedrijf: Südzucker.

De Europese marktleider op de suikermarkt stelde de omzet- en winstverwachting fors naar boven bij. De omzet komt 600 miljoen euro hoger uit dan vorig jaar. Het resultaat voor belasting en rentekosten stijgt ten opzichte van het vorige jaar met 231 miljoen naar 750 miljoen euro. Het concern uit Mannheim neemt bovendien een belang van 25 procent in het Londense handelshuis ED&F Man.

De legitimiteit van de overname van ED&F wordt nog onderzocht door de Europese Commissie, maar kan voor Südzucker bijzonder voordelig uitpakken. De voorliggende suikerhervormingen maken de import van rietsuiker belangrijk en op deze markt is ED&F één van de grootste spelers. Het aandeel Südzucker steeg dan wel op weekbasis 5 procent, maar staat met een waarde van € 21,30 niet ver van de beginkoers in januari, €20,20.

Trekkerbouwers behoren, naast het teleurstellende cijfers publicerende fruithandelsbedrijf Dole Foods, tot de grote verliezers van de week. John Deere maakte wel betere resultaten bekend dan verwacht. De grote winstmaker is echter de Europese afzet, en het is juist deze markt die volgens het bedrijf uit Illinois terugvalt. Het bedrijf voorziet daarom voor volgend jaar een vlakke omzet.
De komende dagen kan de beurs zo nu en dan herstellen door de aanwezigheid van koopjesjagers.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.