Home

Achtergrond

DLG geen speler meer op grondmarkt

Dienst Landelijk Gebied was de laatste jaren een belangrijke vragende partij op de Utrechtse grondmarkt. Maar doelen zijn bijgesteld, en DLG kan zelfs aanbieder worden.

De grondmarkt in Utrecht is volgens makelaars uiterst rustig, met gelijkblijvende prijzen die schommelen tussen de 40.000 euro en incidenteel 70.000 euro per hectare. Er lijkt weinig zicht op een aantrekkende markt. De economische crisis houdt de vraag beperkt, terwijl verkopende partijen weinig haast hebben. Het is eigenlijk een beeld dat al enkele jaren niet wijzigt.

Goede akkerbouwgrond blijft schaars in de provincie, aldus makelaar Albert de Koning van makelaardij De Koning & Witzier. ”De prijzen hiervoor liggen doorgaans boven de 55.000 euro per hectare. Als melkveehouders uitbreiden ligt de prijs doorgaans tussen de 40.000 en 55.000 euro.” De cijfers komen overeen met een jaar geleden.

Regionaal uitgedrukt wordt volgens LTO Vastgoed het beste verkocht in de omgeving van Leusden en Achterveld, en het minste voor grond in het veenweidegebied.

Na melkveehouders is de Dienst Landelijk Gebied (DLG) de laatste jaren steeds een belangrijke vragende partij geweest. Het doel van DLG om in totaal 6.000 hectare nieuwe natuur te ontwikkelen heeft echter plaatsgemaakt voor een beperkte doelstelling voor een ’Groene Ruggengraat’ van slechts ongeveer 1.500 hectare.

DLG kan volgens Jeroen van de Grootevheen van LTO Vastgoed zelfs een aanbiedende partij worden, zij het niet van grote lappen grond. Hetzelfde geldt voor de projectontwikkelaars. ”Utrecht is sterk verstedelijkt, maar ik zie veel plannen voor de uitbreiding van plaatsen nu in de ijskast verdwijnen. Projectontwikkelaars zijn misschien al sinds 2008 weinig actief. Over enkele jaren kan dit tot een plotselinge groei van de vraag leiden, maar op dit moment zie ik geen beweging.”

Het effect voor agrariërs is dubbel, aldus De Koning. Boeren doen zaken met boeren. Ze worden niet uitgekocht voor hogere prijzen dan op de agrarische markt gebruikelijk is. Tegelijk geldt dat melkveehouders die graag willen uitbreiden dat misschien voor een redelijk lijkende prijs kunnen doen, met zicht op de afschaffing van het melkquotum. ”De concurrentie op de grondmarkt is nu minder scherp.”

Tegelijk is het aanbod van goede grond en complete bedrijven uiterst beperkt. De boeren die aanbieden, willen volgens Grootevheen qua prijs niet veel bewegen. Utrecht is een provincie, grenzend aan het dichtbevolkte Noord- en Zuid-Holland waar grondprijzen nu eenmaal niet snel scherp dalen, redeneert men. Melkveehouders hebben bovendien een periode van een relatief goede melkprijs achter de rug.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.