Home

Achtergrond

Boter en wei blijven extremen op markt

De zuivelmarkt als geheel blijft licht dalen, met weipoeder als enige positieve uitschieter. Dit product wordt deze week door het Productschap Zuivel genoteerd op 920 euro per ton, maar de spotnotering schurkt weer tegen de 1000 euro per ton aan, bijna net zo veel als eind februari en begin maart van dit jaar.Weipoeder en de verschillende derivaten (afgeleide producten) daarvan worden de laatste jaren structureel duurder. Dat ze erg in trek zijn, is ook merkbaar op de Amerikaanse zuivelmarkt en op de tweewekelijkse veiling van Fonterra. Duidelijk is dat niet alleen een krappere kaasproductie zorgt voor dure weipoeders. Het is vooral de sterk aantrekkende vraag naar weipoeder zelf. Het product wordt steeds gewilder vanwege de reputatie van de wei-eiwitten.

Uitschieter naar beneden was weer de boter. Het PZ noteert 3.660 euro per ton, de markt zit net iets boven de 3.500 euro per ton. Volgens handelaren is dat mede doordat FrieslandCampina vrij agressief bezig is met het op de markt zetten van boter.

Wat de oorzaak ook is, gevolg van de snelle prijsdalingen is dat het prijsverschil met de Nieuw-Zeelandse boter steeds kleiner wordt. Deze boter wordt nu in Europa aangeboden voor 3.400 tot 3.450 euro per ton.

De kaasmarkt is licht dalend, maar in grote lijnen nog vrij stabiel. Het is onder meer zichtbaar bij de veiling van Dairy Auctions Online. Duidelijk is dat de bulkproductie het dit jaar gemakkelijker heeft dan de merkkaas. Deze wordt door veel afnemers als vrij duur bevonden.

De melkpoedermarkt is vooral in afwachting van de uitkomsten van een mogelijke grote order uit Algerije.

De spotmarkt voor rauwe melk is stabiel hoog.

Prognose: verder dalende markt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.