Home

Achtergrond

Baywa zoekt groei met fruithandel

Het Beierse agrohandels- en dienstverleningsconcern Baywa kent een uniek brede focus. Het ’Duitse Cebeco’ zoekt volgens topman Klaus Josef Lutz met de geruchtmakende overname van Turner & Growers in Nieuw-Zeeland groei in de wereldwijde fruithandel.

Het Beierse agrohandels- en dienstverleningsconcern Baywa verwerft door het opkopen van het Nieuw-Zeelandse Turner & Growers (T&G) een toonaangevende positie in de internationale fruithandel. Baywa kent al een ongekend breed pakket aan activiteiten, van tuincentra, auto’s en bouwmaterialen tot gewasbeschermingsmiddelen, trekkers en graan. Volgens de energieke topman Klaus Josef Lutz, die onlangs sprak op de AGD Topconferentie, maakt dat niets uit. ”In het zakendoen en met name de handel telt vooral dat je goede mensen in huis haalt en eigenwijs durft te zijn.”

Baywa groeit als kool. Het bedrijf verzamelde met activiteiten in de landbouw, energiesector en bouwwereld in 2008 een omzet van 8 miljard euro. Lutz verwacht voor 2011 een omzetstijging van een miljard. De winst kan ook fors boven de 50 miljoen euro van 2010 uitkomen, aldus Lutz, mogelijk op 150 miljoen euro. De belangrijkste bron van groei ligt in de landbouw, waar het bedrijf in de eerste negen maanden een omzetgroei van 40 procent boekte.

Voorzitter Karl Schmitz van de Duitse fruittelersorganisatie BVEO vergeleek Baywa onlangs in deze krant met het ooit beroemde en eveneens breed georiënteerde agriconcern Cebeco. Wellicht lijkt Baywa nog wel meer op de brede handelshuizen in Japan, de zogeheten sogo shosha, die naast olie en granen ook in de bouw- en autowereld sterk aanwezig zijn.

De agrarische omzet van Baywa bedroeg in 2010 3,5 miljard euro. In de laatste tien jaar is de agrarische omzet met ongeveer een miljard gestegen. Het onderdeel energie, deels handel in olie maar ook bijvoorbeeld het exploiteren van windmolens en verkopen van zonnecellen, kwam uit op een omzet van 2,3 miljard euro. De omzet van bouwmaterialen is door de crisis geraakt en bedroeg 1,9 miljard euro.

Circa 60 procent van de agrarische omzet betreft de verkoop van landbouwmachines of gereedschappen. Zo heeft Baywa in 2010 de dealerschappen voor Claas in grote delen van Beieren verworven. Het overige deel bestaat uit de handel, opslag en overslag van granen, oliezaden, veevoergrondstoffen, gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest, zaden en fruit. Laatstgenoemde is net als de verkoop van landbouwmachines en gereedschappen in een aparte divisie ondergebracht.
De akkerbouw is in de agrarische handel altijd dominant geweest bij Baywa. Over 2010 heeft het agriconcern geen cijfers gepubliceerd maar in 2009 ’deed’ Baywa bijvoorbeeld 4,8 miljoen ton granen, 1,6 miljoen ton kunstmest en 260.000 ton gewasbeschermingsmiddelen.

Fruit was in 2010 goed voor een omzet van slechts 103 miljoen, maar zal door het opkopen van T&G groeien tot circa 500 miljoen euro. Baywa had reeds de Duitse licentie voor het clubras Kanzi, maar krijgt door de transactie ook rechten op Jazz, een wereldwijd succesvol appelras.

Lutz ziet voor fruithandelsbedrijven een toenemend belang wat betreft schaalgrootte, wereldwijde aanwezigheid en de mogelijkheid daardoor het hele jaar grote volumes te leveren. Kortweg: de fruithandel gaat meer lijken op de graanhandel. Momenteel zijn de grootste bedrijven in de internationale fruithandel de Amerikaanse concerns Dole en Chiquita, maar zelfs zij hebben in Europa en Azië beperkte posities.

Met de overname van T&G wordt Baywa volgens Lutz een wereldwijde speler. T&G heeft een sterke positie in Azië waarmee Baywa’s fruithandel plotseling toegang krijgt tot de snelst groeiende fruitmarkt ter wereld, aldus Lutz.

Met de overname van T&G kan Baywa zelf beïnvloeden wanneer Nieuw-Zeelands fruit naar Duitsland komt. Zo kunnen overlap en dus lage prijzen deels worden voorkomen, aldus Lutz.
De plotselinge toetreding tot de wereldwijde fruitmarkt kwam onverwacht. In 2008 trad de inmiddels 53-jarige Lutz aan op het hoofdkantoor in München, wat destijds werd gezien als een opmerkelijke keuze. Lutz maakte voorheen juist naam als ‘saneringsmanager’ terwijl Baywa op veel terreinen recordjaar na recordjaar noteerde. Lutz sprak de laatste jaren bovendien nauwelijks over fruit en verbaasde juist door al op de eerste persconferentie te mompelen over een later ingetrokken doel een miljard euro omzet te realiseren in de tot dan toe voor Baywa relatief kleine autohandel.

Baywa deels beursgenoteerd

Baywa kent een opmerkelijke eigendomsstructuur. BRB, in feite een verzameling coöperatieve banken, heeft 35 procent van de aandelen. Het investeringsfonds Raiffeisen Agrar heeft 25 procent van de aandelen en 40 procent is vrij verhandelbaar op de Duitse MDAX beurs, een vijftig bedrijven tellende nevenindex van de Dax.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.