Home

Achtergrond

Ambities die elkaar aanvullen

Forfarmers is een ambitieuze onderneming. Het bedrijf wil uitgroeien tot de beste brokkenmaker van Europa.

Dit voorjaar bij de presentatie van de jaarcijfers meldde directievoorzitter Bert Jan Ruumpol dat het bedrijf grond had gekocht in Oss om daar een nieuwe fabriek te bouwen. Forfarmers wilde koste wat kost een eigen productielocatie hebben in Brabant. De kosten van de hele operatie inclusief de grondaankoop waren begroot op 40 miljoen.

Met de koop van Hendrix UTD is de bouw van de fabriek in Oss van de baan. Voor 92,5 miljoen euro wordt Forfarmers eigenaar van drie productielocaties in het Zuiden: Oosterhout, Helmond en Heijen, met daarnaast nog fabrieken in Lochem, Zwolle en Deventer.

Kijkend naar de verschillende bedragen wordt meteen duidelijk dat de keuze voor Forfarmers niet zo moeilijk was. Het bedrijf had een zeer sterke solvabiliteitspositie en bovendien zo’n 80 miljoen euro aan liquide middelen voor overnames. Forfarmers verwerft bovendien in één klap een positie in België via de overname van Hendrix Haeck en versterkt zijn positie in Duitsland. Agrifirm en Forfarmers zijn qua mengvoer nu praktisch even groot en zijn Europa’s grootste brokkenmakers.

Voor Nutreco is het verhaal anders. Het bedrijf zag geen kansen om voldoende schaalgrootte te verkrijgen in de mengvoersector om marktaandeel en marge te verkrijgen. De meest aantrekkelijke partijen om over te nemen waren de coöperatieve ondernemingen en het familiebedrijf De Heus. Coöperaties zijn niet over te nemen voor een beursgenoteerd bedrijf en het familiebedrijf De Heus kiest zijn eigen koers en is niet te koop. Topman Wout Dekker kiest er daarom voor de mengvoerpoot af te stoten. Daarbij is wel in de deal inbegrepen dat de beide bedrijven op het gebied van kennis en research nauw met elkaar samen blijven werken. Zo wil Nutreco voeling houden met het boerenerf.

Nutreco heeft naar eigen zeggen een oorlogskas van 500 tot 600 miljoen euro en wil nu verder groeien in de markt voor premixen en speciaalvoeders. De afgeketste overname van Provimi moet voor Nutreco zeer teleurstellend zijn geweest. Met Provimi erbij zou het bedrijf in een slag zijn positie in deze markt hebben verstevigd. Nu rest het concern de overname van kleinere spelers.

Of registreer je om te kunnen reageren.