Home

Achtergrond

Afgeschreven fabriekers toch gerooid

Vroomshoop – Akkerbouwer Jan-Martijn Eggens rooit alsnog zijn afgeschreven zetmeelaardappelen, op verzoek van verwerker Avebe.

Vroomshoop – Akkerbouwer Jan-Martijn Eggens rooit alsnog zijn afgeschreven zetmeelaardappelen, op verzoek van verwerker Avebe. ”In delen van het zetmeelaardappelgebied is het gewas verrot. Daar zijn veel verliezen. Dat is heel vervelend voor die telers, maar wij kunnen daardoor boven ons quotum leveren.”
Het 2,5 hectare grote perceel, dat Eggens nu rooit, had hij in september afgeschreven. ”De kilo-opbrengst was goed, maar het was zo verschrikkelijk nat dat de helft verrot is. Het quotum kregen we toch wel vol, dus ik liet deze aardappelen zitten. Nu vraagt Avebe ons om toch boven ons quotum te rooien, omdat zij dat van hun niet volkrijgen. Dat levert zo weer een paar honderd euro op. Gelukkig hadden we nog geen grondbewerking uitgevoerd, dat lag namelijk wel in de planning.” 


Foto Eric Brinkhorst

Wageningen – Premier Rutte heeft woensdag in het kader van een werkbezoek aan de provincie Gelderland zijn licht opgestoken in de onderzoeksfaciliteiten van Wageningen UR Glastuinbouw in Wageningen.
Ernst van den Ende van de Plant Sciences Group leidde de minister-president door de energie-leverende kas. De kas is voorzien van een speciaal glasdek dat het licht filtert van de warmtestraling. De warmtestraling wordt via een zonnecel omgezet in energie.
De energie-leverende kas is een onderzoeksproject dat mede gefinancierd wordt door het Productschap Tuinbouw. De productschappen willen hun bijdrage aan onderzoek en innovatie verminderen.


Foto Bart de Gouw

Schijndel – Woensdagmiddag bezochten 5 jonge gezinnen het zeugenbedrijf van Jos Hoeven in Schijndel. Hoeven is een van de initatiefnemers van de Stichting Varkens Vandaag. ”We hebben de kinderen alle facetten van het bedrijf laten zien. ”Biggetjes met de neus in de melk drukken om te leren eten en het insemineren en scannen van de zeugen maakte de meeste indruk”, aldus Hoeven.

Foto John Claessens

Gorinchem – Op de vakdagen voor rundvee en akkerbouw in de Gorinchemse evenementenhal staan ondermeer de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kalverhuisvesting. Centraal in de hal is een kalveropfokplein neergezet. De vakdagen, die dinsdag begonnen, duren nog tot donderdag. Op de vakbeurs zijn melkmachines van diverse producenten te zien. Niet eerder waren zoveel verschillende producenten op de beurs aanwezig. Verder laat KI Samen de eerste dochters zien van beloftevolle stieren.


Foto William Hoogteijling

Zevenaar – Veel belangstelling is er voor de nieuwe Claas Axion 900-serie bij landbouwmachineleverancier Kamps de Wild in het Gelderse Zevenaar. ”Deze trekker past bij de West-Europese vraag”, vertelt directeur Erwin Ros. ”Een boer wil zoveel mogelijk opbrengst met zo weinig mogelijk input. Dat kan met zo’n grote machine. Dit segment groeit sterk.” Ros is verheugd over de opkomst op deze eerste van drie open dagen. ”Ik denk dat we vandaag al aan de duizend bezoekers komen, ondanks dat het de eerste dag en mistig is.”


Foto Theo Kock

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.