Home

Achtergrond

'Zwanentrio' is Dierenbeschermer van het Jaar

Amsterdam - Drie vrienden die in Heerlen wekenlang de wacht hielden bij een broedende zwanenweduwe, zijn maandagavond uitgeroepen tot Dierenbeschermers van het Jaar.

Zo'n 15.000 mensen brachten de afgelopen weken hun stem uit via de site van de Dierenbescherming. Theo van Hemert, Chris Wanders en Freddy Nas zetten een tentje op bij het zwanenvrouwtje, nadat dierenbeulen haar mannetje met stokken hadden doodgeslagen.

De drie Limburgse vrienden hielden vijf weken lang 24 uur per dag de wacht bij de zwaan, totdat de kleine zwaantjes uit hun ei waren gekropen.

Een andere prijs die tijdens het Dierenbeschermers Gala in Amsterdam werd uitgereikt, was voor de 'Jonge Dierenbeschermer van het Jaar'. Deze award ging naar de tienjarige Don Verkuil uit Hedel (Gelderland). De knaap redde een eendje dat vast kwam te zitten in het prikkeldraad.

Verder gingen prijzen naar wetenschapper Merel Ritskes (die collega's aanspoort literatuuronderzoek te doen voordat ze proefdieren inzetten), restaurant La Place (de eerste eetketen in Nederland die producten met een Beter Leven-kenmerk verkoopt) en de gemeente Emmen (omdat deze zich prominent inzet voor de opvang van zwerfdieren).

De prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan de vooravond van Dierendag. De winnaars krijgen een beeldje en een levenslang lidmaatschap van de Dierenbescherming. Sinds zeven jaar mag het publiek door het uitbrengen van stemmen bepalen wie de eer te beurt valt.

Tot de eerdere winnaars behoorden politici als Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Krista van Velzen (SP) en Harm Evert Waalkens (PvdA), televisiedierenarts Henk Lommers en schrijver Koos van Zomeren.


Of registreer je om te kunnen reageren.