Home

Achtergrond 201 x bekeken 7 reacties

Week 41: tegenvallend marktbeeld

Het beeld op de markt van eieren blijft tegenvallen. De vraag en bestellingen van de retailers trokken volgens enkele pakstations eind vorige week kortstondig wel wat aan, maar dat lijkt nu alweer geschiedenis.

In het verleden werd de eerste aanzet voor een oplevende markt nog wel eens door de industrie in gang gezet en er is zo hier en daar vanuit dit marktsegment ook wel iets meer beleving en zou men ook op wat hogere niveaus bieden, maar helaas vallen de hoeveelheden nog wat tegen.

De vraag vanuit derde landen is er wel, maar zou door de ontwikkeling van de koers van de Dollar ten opzichte van de Euro nu weer iets ongunstiger uitpakken. Overigens worden er wel degelijk redelijke partijen eieren geleverd en dat helpt toch om wat ruimte in het beschikbare aanbod te creëren.

Zoals in eerdere berichten gemeld, blijft dit aanbod nog steeds de grootste oorzaak van de huidige situatie. Punt daarbij is, dat binnen de EU vooral Duitsland de productie sterk aan het opvoeren is en dat is voor Nederland geen goed nieuws.

Voor dit jaar verwacht Duitsland dat de productie van eieren met 10% zal oplopen en hoewel dit voor het totale EU aanbod de nodige zorgen zal baren, heeft Duitsland met een productie van rond de 660.000 ton het peil van voor de omschakeling (730.000 ton) zeker nog niet bereikt.

Deze week dus opnieuw een tegenvallend marktbeeld, met wel een stabiele prijsontwikkeling en iets meer beleving vanuit de industrie, als positieve punten.

(Bron: PPE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Het is wel te merken aan de prijs van pluimveerechten,die zakken als een baksteen.Leaseprijs is maar wat een gek er nog voor wil geven.Triest zwaard van damocles hangt boven de hele agrarische sector.Of je moet nertsen hebben!

 • no-profile-image

  Wilco van laar

  NOG 79 NACHTJES SLAPEN dan zijn de batterij eitjes illegaal ? en wat dan ??

 • no-profile-image

  Tommie

  Tsja, er zijn betere jaren geweest. Waar is al dat geld gebleven??? Nu al zoveel problemen dat op veel plekken het voer niet meer vlot wordt betaald. Ondernemen is ook op tijd reserveren, maar op veel plekken brande het geld in de zakken, lijkt het.
  En de rechten zijn inderdaad een fractie van eerder, maar dat kan snel omdraaien Dirk.
  Stemming en aantallen per regio zullen niet alleen voor daling zorgen, verwacht ik. Doe er mee wat je wilt. Succes.

 • no-profile-image

  lub

  en voor die nog plannen hebben, dit komt pas goed als er 15 miljoen kippen minder zijn in nederland. we zijn de hele duitse markt voor tafel eieren kwijtgeraakt na die "grosse wende" en die zijn we voorgoed kwijt. daar helpt een kooivebod in de rest van europa echt niet aan

 • no-profile-image

  Barnveldse kip

  Nederlandse pluimveehouders leveren een kwaliteits product. Daarmee onderscheiden we ons altijd. We moeten zorgen dat we zo markt terug gaan krijgen. Ps praten we met onderstaande reacties zelf de markt niet naar beneden als pluimveehouders? • no-profile-image

  Jasper

  Als ik goed ben ingelicht door mijn eierhandelaar,is hij nu al verplicht 30 % Duitse eieren te hebben,als hij uberhaupt mag leveren bij de retail in Duitsland. Dit wil de Duitse retail enk jaar gaan verhogen het aantalprocenten.Dus maak je borst maar nat. Hoe komt het dat pluimveevoeders in Polen goedkoper zijn op dit moment? Wie kan mij dat uitleggen?

 • no-profile-image

  lub

  niet alle schaaleieren die wij naar duitsland expoteren belanden op tafel johan. heden ten dagen verdwijnen steeds meer van onze schaal[tafel]eieren in de duitse eiproducten industrie,
  ik hoef toch niet uit te leggen wat voor invloed dat heeft op de eierprijs in nederland

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.