Home

Achtergrond 27 reacties

Week 40: ruim aanbod scharreleieren en vrije uitloopeieren

Voor wat betreft de ontwikkelingen op de eiermarkt, kunnen we in grote lijnen het bericht van vorige week kopiëren. De vraag van binnen en buitenlandse retailers loopt uiteraard wel door, maar er hangen gewoon veel te veel eieren boven de markt om wat betere prijzen te realiseren.

Dit betreft dan vooral het aanbod van scharreleieren en vrije uitloopeieren, waarvan er ruimschoots voldoende beschikbaar zijn. Voorheen werden er nog wel veel oude kippen geruimd, maar die aantallen zouden nu toch wel wat afnemen.

De hoop is er een beetje op gevestigd dat met de nu dalende temperaturen het bakseizoen van start zal gaan, waardoor er een opleving van de vraag zal zijn. De lopende vraag van de industrie valt deze week ook tegen, want die zouden behoorlijk vol met eieren zitten.

Al met al, is het marktbeeld vergeleken met de afgelopen week niet gewijzigd.

(Bron: PPE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jasper

  Zolang er in Europa ca50.00.000 legkippen
  te veel zijn , zal de prijs van de eieren slecht blijven. Met het gekakel van het produktschap over vraag van retail en warmte en of koud weer,doet niets terzake.
  Teveel eieren, wil zeggen,lage prijzen.
  Het duurt nog minimaal 1 jaar, voor dat de prijzen naar boven kunnen. Eerst zullen er minder leghennen op gezet moeten worden en tot heden komen er in Eoropa nog steeds bij

 • no-profile-image

  leo

  jasper effe met de puntjes schuiven

 • no-profile-image

  dirk

  Inlegcijfers dalen in de gehele EU al maanden op rij.In iedergeval is er veel minder ingelegd als in dezelfde periode in 2010.Of dit gevolgen heeft voor de prijs is niet te verwachten!!Markt heeft steeds minder met vraag en aanbod te maken,helaas!Er worden teveel afspraken gemaakt om prijsstijgingen te voorkomen.

 • no-profile-image

  scheer

  kaal scheren dat tuig.

 • no-profile-image

  eierhandelaar

  Waarom zetten jullie je allemaal zo af tegen de handel, ben toch blij dat er nog meerdere mensen de moed hebben om iedere week met jullie eieren rond te leuren !! Wij kleinere hebben het ook verrekte moeilijk, en als jullie niet oppassen zijn jullie straks allemaal overgeleverd aan J van L eens kijken wie er dan geschoren wordt !!!!!!
  veel succes

 • no-profile-image

  Zents

  Wat een stoere taal, scheer mes .
  Wat mij betreft mag je alles vinden en zeggen maar durf er dan wel je naam onder zetten .

 • no-profile-image

  Jasper

  Leo, je hebt het fout,de puntjes staan wel goed, maar ik heb een 0 vergeten. Dat is mijn fout.Begin 2009 waren de eierprijzen goed. Er waren toen in Europa ca 50.000.000 kippen minder aan de leg en of opgezet .Als Dirk meent, dat de produktie in Europa zal dalen, heel in het kort, dan geloof ik dit niet. Want je zit met probleem van een lange cycles, van inleg t/m oudekip De handel wordt gelukkig nog steeds bepaald door vraag en aanbod. Zie begin 2009. Maar de pluimveehouders vragen steeds meer om een verzekering van opbrenst. Een verzekering kost eenmaal geld!

 • no-profile-image

  Wilco van Laar

  Of het aantal eieren snel afneemt is inderdaad de vraag ?. Maar wat net zo belangrijk is, hoe word er over drie maanden gehandhaafd in heel europa. Als het plan van eurocommissaris John Dalli, wat gisteren gepresenteerd is, ook werkelijk gecontroleerd word komt het ook goed !

 • no-profile-image

  W.Torsius

  Een doekje voor het bloeden is het.
  Er is maar één oplossing en dat is produktie van kooi-eieren verbieden én handhaven. Elk ei wat geproduceerd is komt ergens op de markt en verdringt een legaal ei. Klaar.

 • no-profile-image

  Daan Haan

  Niet alleen komen deze eieren ergens op de markt maar door gebrek aan controle op de printcode worden deze eieren in Duitsland voorzien van een Duitse print en omgekat naar bio uitloop en scharrel zo zijn er altijd genoeg eieren en wordt het niks met de prijs en kom niet met het verhaal van afrol sporen ,een eier handelaar zij eens tegen mij als ze dit werkelijk konden zien was ik al lang geen handelaar meer.

 • no-profile-image

  wilco van laar

  Torsius en Haan, dat is inderdaad het belangrijkste. Handhaven en controle ! Maar hoe kunnen wij dat voor elkaar krijgen?

 • no-profile-image

  rijsen

  @wilco.
  dat gaat niet lukken. als er een lijst komt met namen van producenten, handelaren, en verwerkers die nog met kooieieren werken dan kunnen de kippenboer met legale eieren zien wie zich niet aan de afpraken houd en kan er dan voor kiezen om met iemand anders een samenwerking aan te gaan.eens kijken hoe lang ze dit vol houden. wie gaat dit regelen? nop kan alleen maar ja knikken. nvp heeft teveel belang bij kooi.
  toch moet er iets gebeuren.

 • no-profile-image

  scheer

  zeg zents pluimveebedrijven abctbv te ruurlo, ik vind dat mijn naam er niet onder hoeft te staan.

 • no-profile-image

  geschoren eierhandelaar

  er is maar een instantie die alles moet controleren en dat is CPE over batterijeieren
  doch deze instantie is ook een vergaarbak van graaiers dus dat zal ook wel niks worden
  en hoe zit het met de noteringen
  het kooiei notering zal over 10 weken moeten verdwijnen want dan moeten er geen meer zijn
  ik ben reuze benieuwd

 • no-profile-image

  C.Ermers

  Dus de kooikippenhouders krijgen overal de schuld van?? Wie heeft er de afgelopen jaren veel te veel uitgebreid, welke eieren worden bij gebrek aan afzet massaal op de industrie (lees kooi-eimarkt) gedumpt.
  Wees blij dat er nog kippen in kooien zitten, wanneer die ook allemaal waren gaan scharrelen dan had je nu een NOP-scharrelnotering die beneden de kooinotering stond. Er zijn tientallen (grotere) kooibedrijven die ruim op tijd zijn begonnen met de vergunningen, maar door allerlei vertragingen in de procedures nog steeds niet kunnen ombouwen.

 • no-profile-image

  Daan Haan

  Hoeveel van deze zogenaamde knel gevallen willen bij de omschakeling gelijk fors uitbreiden hier zit namelijk meestal het grote probleem niet de omschakeling is het probleem maar de uitbreiding dit geld overigens ook voor omschakeling (uitbreiding)naar scharrel.Dit zijn geen knelgevallen. Wat het CPE betreft zij hebben simpel geen budget om te controleren eerst moet het stelsel van betalen door de gecontroleerde van de baan en vervangen worden door het oude systeem dat controle betaald worden uit een gezamenlijk bij elkaar gebrachte pot door de sector zodat ze verdachte bedrijven onafhankelijk kunnen controleren .Ze kunnen nu als ze iets willen doen het VWA inschakelen maar ja dan raken ze zelf overbodig en snijd de slager in zijn eigen vlees.

 • no-profile-image

  leo

  eindelijk eens een zinvolle discussie daar wordt ik nog slimmer van

 • no-profile-image

  Klaas kip

  Misschien is het een idee om met legpluimveehouders zonder pakstation nr. af handels nr.( dit om belangen verstrengeling te voorkomen) gezamenlijk een pot te maken waar mee het Cpe onaangekondigde controles kan uit voeren bij afnemers of deze zich houden aan de eisen van juiste codering. We mopperen allemaal dat er te veel controles zijn maar een goede controle werkt in het voordeel van ons als producent .Wat betreft kooi eieren na 1 jan 2012 zullen we moeten streven dat eieren uit de batterij niet meer gecodeerd mogen worden als NR 3. Dit is voor behouden voor eieren uit kolonie en verijkte kooi je zou hier een ander nr of zelfs de code niet voor levens middelen, of alleen voor diervoer. Wanneer deze eieren naar de industrie mogen drukken ze nog steeds op de prijs van de legale eieren bij misbruik deze eieren afvoeren naar Rendac op koste van overtreders. Dit moet ook gebeuren wanneer men ongecodeerde eieren aantreft uit welk land dan ook vernietigen die hap.De vrijstelling van coderen onmiddellijk verbieden.

 • no-profile-image

  hei

  En wat moet er dan met de eieren diein de koeling staan na 1 jan. moeten die ook allemaal vernietigt worden? kom nou dat zie je toch niet gebeuren.

 • no-profile-image

  handel

  knelgevallen zijn er alleen als je knipbeurs niet dik is
  er zullen de komende tijd nog veel knelgevallen bijkomen
  het laatste jaar heb je als kooi pluimveehouder alleen maar geld toegelegt vele pluimveehouders krijgen van hun bank nog alleen wat huishoudgeld
  als ze dan nog moeten inversteren om over te schakelen van kooi naar scharrel kom je wel tijd te kort
  zou het dan toch zo ver zijn dat je bent omgeschakelt dan moet er de nieuwe scharrelkip in terwijl de oude kooikip nog niet terugverdient is
  welke bank is zo gek omdat allemaal te financieeren
  ik hoop dat er vele zullen stoppen en dat de bank er vele ook de stekker er uit trekt
  dit is de enige manier dat het weer eens goed komt
  keihard maar wel reeel

 • no-profile-image

  klaas Kip

  @Hei, eieren die in de koeling staan zijn als het goed allemaal gecodeerd dus deze eieren kunnen gewoon verwerkt worden ongeprinte eieren voldoen nu alleen aan de wet als je ze verwerkt je kan nu beginnen met eerst de eieren die niet geprint zijn uit de koeling te verwerken en geen nieuwe ongeprinte meer aam nemen probleem opgelost per 1 jan zijn we gelijk van af nu van dat probleem af niet altijd argumenten zoeken om iets niet te doen.

 • no-profile-image

  Daan Haan

  @handel uit Brabant ;Dit zijn geen knelgevallen dit zijn boeren die alleen kippen houden voor het geld en hun bedrijf uitmelken een ondernemer is continu bezig zijn bedrijf bij de tijd te houden en had zijn plannen allang klaar voor dat deze slechte periode begon 9 van de 10 waar jij opdoelt liepen steeds met de gedachte dat het kooi verbod wel uit gesteld zou worden ; als je onderste uit de kan wil krijg je het deksel op de neus.

 • no-profile-image

  handelaar

  beste daan volgens mij snapt je het niet helemaal een pluimveehouder wordt geacht ook ondernemer te zijn
  maar dan moet hij verder kijken dan zijn neus lang is
  het is alge meen bekend dat er in heel europa 25 miljoen kippen teveel zijn deze kippen leggen ieder dag een ei vele van deze eieren worden in de kooi gelegd in polen hongarije spanje italie en noem maar op denk je nou werkelijk dat er vanaf 1 januari 2012 geen kooi eieren meer zijn de grote vissionairs hebben dit allang zien aankomen zoals j van l
  die al ei eibrekerijen hebben in polen in spanje in frankrijk daar worden de eieren verwerkt en komen alsnog hier naartoe dat zijn tenminste ondernemers die vooruitdenken noem mij een pluimveehouder die in de top 500 is gekomen nog niet als er een top 50000 bestond degene die de deksel op zijn neus krijgt zal toch de pluimveehouder zijn

 • no-profile-image

  Daan Haan

  handelaar: je kan altijd dingen proberen te vinden (zoals Klaas Kip al zei) om iets niet te doen ,ik wil daar graag aan toe voegen verbeter de wereld begin bij je zelf. • no-profile-image

  handelaar

  de wereld kan ik niet verbeteren
  maar wel mijn eigen positie

 • no-profile-image

  Klaas kip

  Handelaar ; volgens mij ben jij de gene die net doet of je het niet snapt je hebt volgens mij heel goed door wanneer de legpluimveehouders samen spannen en jullie handeltje gaan controleren het voor Julie niet leuker wordt. De volgende stap zal moeten zijn dat afnemers van ei producten aan spreken op hun gedrag want bereid met scharrel eieren is niet genoeg, bereid met alleen scharrel eieren moet het motto worden. Ik snap ook wel als mensen kwaad willen is dit moeilijk uit te bannen maar op je stoel blijven zitten en niks doen levert zeker niks op . Zoals Daan Haan al tegen je zei verbeter de wereld begin bij jezelf.

 • no-profile-image

  handelaar

  ik bedoel niet dat je geen gelijk hebt dat je volgens de regels moet werken
  en pluimveehouders en handelaren we zittenin hetzelfde schuitje maar we moeten onze ogen ook niet sluiten voor de boze buitenwereld jeziet het met kipprodukten hoeveel kipfilet komt er niet uit brazilie en thailand allemaal licht gezouten en hier in nederland verwerkt in sate.s in kipburgers in kippensoep
  waarom zou dat met eieren niet kunnen gebeuren de nederlandse eieren gaan ook over de hele wereld waarom zouden wij dan geen eieren uit brazilie mogen ontvangen we leven in een mondiale wereld

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.