Home

Achtergrond 5132 x bekeken 2 reacties

'We slachten verschillende dieren omdat er markt voor is'

Tonnie en Frieda Vugts hebben in Steenbergen een nieuwe slachterij gebouwd. De slachterij onderscheidt zich door het slachten van een grote verscheidenheid aan dieren. Ze werken 100 procent halal. Dat betekent dat de dieren onverdoofd worden geslacht. Particuliere klanten komen van Almere tot Den Bosch.

Door grote ramen is te zien hoe medewerkers van slachterij Vugts een net geslachte kip verwerken. Duidelijk is dat de slachterij geen geheim maakt van hoe er met de dieren wordt omgegaan. In een aparte ruimte krijgen klanten zelfs de gelegenheid die dieren zelf uit te snijden.

Hoewel het aantal slachterijen in Nederland de laatste jaren steeds verder is afgenomen besloten Tonnie (34) en Frieda (32) Vugts een nieuwe slachterij te bouwen in het Brabantse Steenbergen. Door zich te richten op een nichemarkt zien ze volop toekomstmogelijkheden. De kracht van hun bedrijf ligt in de grote verscheidenheid aan geslachte dieren. ”We slachten zoveel verschillende dieren omdat er markt voor is.”

De bouw startte in maart dit jaar, en hoewel de slachterij al in augustus in gebruik is genomen, moeten de laatste puntjes nog op de i worden gezet voor de open dagen op vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober. Naast kippen worden er onder meer konijnen, duiven, eenden, lammeren, geiten en zelfs damherten geslacht, en dat is ongebruikelijk voor slachterijen in Nederland.

”We slachten 100 procent halal. Dat wil zeggen dat de dieren niet worden verdoofd”, vertelt Tonnie. Voor hem staat vast dat het onverdoofd slachten het illegale circuit induikt, als het definitief door de overheid wordt verboden. Toen de discussie over onverdoofd slachten in Den Haag speelde nodigde Vugts vertegenwoordigers van politiek partijen uit om te komen kijken op zijn bedrijf. Het is voor hem onbegrijpelijk dat niemand de moeite heeft genomen om te komen kijken hoe het in de praktijk op zijn bedrijf aan toe gaat. Hij is van mening dat zijn vee minder lijdt, door de beperkte schaal waarop bij hem wordt geslacht. Grote aantallen dieren die verdoofd worden geslacht kunnen volgens hem meer stress ervaren dan kleine aantallen dieren die onverdoofd worden geslacht.

Particuliere klanten, voornamelijk allochtonen, komen van Almere tot Den Bosch naar de slachterij in Steenbergen. Ook supermarkten in onder meer Rotterdam, Den Haag en Amsterdam verkopen het vlees. In een tropische supermarkt in Rotterdam wordt de vleesafdeling gehuurd voor de verkoop van vlees.

Nadat ze ruim acht jaar geleden het bedrijf overnamen is de onderneming snel gegroeid. De vorige eigenaar slachtte maar een beperkt aantal dieren voor de rechtstreekse verkoop aan consumenten. Tonnie was een van de leveranciers van kippen en eenden. Hij kreeg het handelen met de paplepel ingegoten. Zijn vader en overgrootvader zaten al in de veehandel. Op jonge leeftijd begon hij dan ook al met de handel in konijnen en kippen. Eerst op de fietskar en later met de auto. Toch had hij al lange tijd de wens om ook zelf dieren te gaan slachten. Ik wilde het proces geheel in eigen hand krijgen, tot de klant aan toe.

De uitbraak van MKZ in 2001 veranderde, net als voor vele anderen, ook voor Tonnie veel. ”Voordat de veemarkten werden gesloten was ik vier tot vijf dagen in de week op verschillende markten in het land. Werkweken van tachtig tot honderd uur waren geen uitzondering. Op de veemarkt in Den Bosch zeiden we elkaar gedag, met in ons achterhoofd dat we elkaar na een aantal maanden weer op de markt zouden terug zien.”

Het is volgens Vugts wrang dat veel veemarkten nooit meer hun deuren hebben geopend, terwijl MKZ niet op een veemarkt is begonnen. Hoewel hij begrijpt dat regels nodig zijn om de exportpositie van Nederland te bewaken, laakt hij de huidige regelgeving. ”Het is voor onbegrijpelijk dat veehandelaren vee van verschillende boeren in België en Frankrijk relatief eenvoudige mee kunnen nemen naar Nederland terwijl het voorverzamelen van vee door veehandelaren in Nederland niet mogelijk is.”

Na de overname van het bedrijf in Steenbergen kregen ze rond kerst in 2004 een VWA-erkenning voor het slachten van diverse soorten pluimvee en konijnen. Het ging in eerste instantie om zo’n 400 dieren per week. Er wordt gewerkt met vaste handelaren en veehouders. Al snel werd duidelijk dat er nieuwe ruimte gebouwd moest worden om, ondanks de groeiende aantallen, aan alle eisen wat betreft de voedselveiligheid te kunnen blijven voldoen. ”Voor ons is het belangrijk dat we kwaliteit en versheid kunnen garanderen. Nu worden er wekelijks tussen de 5000 en 6000 dieren, voornamelijk op bestelling, geslacht. Het meeste vlees verlaat het bedrijf vers binnen 24 uur.

Europese pilot


Slachterij Vugts werkt mee aan een Europees pilotproject om de keuringskosten voor pluimvee en konijnen te verlagen. ”Wat bij grote slachterijen per dier een cent kost, kost bij ons al snel 10 tot 15 eurocent”, legt Tonnie uit. Normaal worden de dieren levend en geslacht door de dierenarts van de VWA gekeurd. Doel van de pilot is dat we zelf de geslachte dieren gaan keuren. We hebben daarvoor in juni een cursus bedrijfskeurder gevolgd op het PTC in Barneveld. Nu bevinden we ons in een stageperiode, die wordt afgesloten met een eindtoets. Het lijkt er volgens Tonnie en Frieda op dat de pilot succesvol wordt afgesloten, maar uiteindelijk is Brussel aan zet.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willy wezenbeek-dam

  een mooi verslag van een prachtig bedrijf . en dan ook nog gerund door een jong stel ambitieuze mensen.
  ik wens hun heel veel sukses . gefeliciteerd.

 • no-profile-image

  willy wezenbeek-dam

  een mooi verslag van een prachtig bedrijf . en dan ook nog gerund door een jong stel ambitieuze mensen.
  ik wens hun heel veel sukses . gefeliciteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.