Home

Achtergrond

Via open bedrijf begrip krijgen bij het grote publiek

Veertien legpluimveebedrijven houden zaterdag 15 oktober open dag in het kader van de wereldeidagen. De bedrijven zetten de deuren open voor publiek van elf uur ‘s ochtends tot vier uur ‘s middags. Doel van de open dag is om het grote publiek te laten zien hoe kippen worden gehouden.

De Ommense pluimveehouder Johan Schuttert (48) is een van de veertien legkippenhouders die het bedrijf zaterdag open stellen voor het publiek. Schuttert vindt het contact met de burger van groot belang. Uiteindelijk zal de consument bereid zijn een eerlijke prijs te betalen voor het ei, als doordringt wat de pluimveehouder er voor moet doen en hoe de kippen worden verzorgd.

Nog niet lang geleden was iemand op zijn bedrijf te gast, die niet het verschil wist tussen een scharrelei en een vrije-uitloopei. “Dan ligt er echt nog een taak voor de voorlichters. Negen van de tien mensen denkt dat scharrel kippen buiten worden gehouden. Begrijp me goed - ik vind dat iedereen zelf de keuze moet hebben welke eieren hij koopt.”

Schuttert en zijn vrouw Anneke houden 25.000 vrije uitloopkippen in het Overijsselse Ommen. Hij biedt tal van bezoekers de gelegenheid in en om zijn bedrijf te kijken naar de kippen. Ommen is een toeristische gemeente, waardoor het bedrijf veel bezoek krijgt van belangstellenden die ‘s zomers op een camping in de omgeving staan. “We verzorgen ook lessen voor leerlingen van de basisschool en van voortgezette opleidingen. Dat contact vinden wij heel belangrijk.”

De pluimveehouder ondervindt dat het publiek veel begrip krijgt, als hij uitlegt hoe hij werkt. Mensen vertellen hem heel vaak dat ze de prijs van eieren eigenlijk belachelijk laag vinden. Ze hebben er geen enkele moeite mee om iets meer te betalen, zegt hij. “Het gaat echt om centenwerk, terwijl het ei een hoogwaardig voedingsmiddel is, zeker vergeleken met een fles cola. Als de consument aan de veehouder eisen stelt, moet hij er ook voor betalen.”

Schuttert maakt zich zorgen over de ontwikkelingen met de kooi-eieren. Hij begrijpt niet waarom de Europese commissie heeft besloten het verbod op kooieieren minder streng uit te leggen. “Gelukkig wordt het in Nederland wel gehandhaafd. Maar we moeten ook kijken naar buitenlandse eieren. Ik hoor al dat de productie wordt verplaatst naar de Oekraïne, waar volop graan en volop arbeidskrachten zijn. Dan moeten we die eieren niet langer toestaan in de Europese Unie.” Schuttert zou graag zien dat de verwerkende industrie meer zou kiezen voor dierenwelzijn. “De industrie zoekt de goedkoopste eieren, zo is nu eenmaal de economie.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.