Home

Achtergrond 16 reacties

Varkensnotering eindelijk in beweging

De varkensmarkt is na 12 weken eindelijk in beweging gekomen. Terwijl in Duitsland de noteringen eerst nog gelijk bleven, verhoogden de Nederlandse slachterijen deze week hun noteringen. Vion deed er maandag twee cent bij en woensdag deden Compaxo en Hilckmann drie cent bij de notering op. Van Rooi verhoogde een week eerder al de notering met één cent en deed er woensdag nog eens twee cent bij. De verwachtingsprijzen voor deze week zijn flink hoger.

Vleesverwerkers geven aan dat ze minder voorraden hebben. De baconafzet naar het Verenigd Koninkrijk loopt beter en ook is daar meer vraag naar hammen. Belangrijk is ook de goedlopende afzet van snuiten, oren en staarten naar China. Dit zorgt voor een flinke prijsondersteuning.

De Duitse slachterijen hadden de afgelopen weken heel andere problemen. De invoering van nieuwe classificatieapparatuur (Autofom) en daaraan gekoppelde uitbetalingsschema’s zorgde voor veel problemen. De varkens bleken veel beter te classificeren en dus uitbetaald te worden dan vóór 4 oktober het geval was. Omdat de varkens dus zowiezo al beter werden uitbetaald, zullen de slachterijen de noteringen om die reden vorige week nog gelijk hebben gehouden. Het lijkt er echter op dat de problemen nu onder controle zijn.

De Duitse slachterijen en de Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch, de producentenvereniging van varkenshouders, hebben de notering voor de komende week met zes cent verhoogd. Vion Duitsland volgde met een verhoging van vier cent. Verwachting is dat Nederlandse slachterijen zullen volgen.

De huidige ontwikkeling in de varkensprijs is geheel tegengesteld aan wat de laatste jaren rond deze tijd gebeurde. Steeds was er rond week 40 sprake van een daling, waarna de prijs vanaf pakweg week 45 naar het eind van het jaar nog weer wat aantrok.

De varkensprijsontwikkeling in verschillende landen loopt sterk uiteen. Dat blijkt uit het wekelijkse overzicht van de ISN. In Frankrijk steeg de notering de afgelopen week met vijf cent. Spanje is het andere uiterste. Daar daalde de notering met één cent.

Onder invloed van de betere varkensprijs komen ook de biggennoteringen in beweging. De NVV noteert voor volgende week €1 meer. Er hangen minder biggen boven de markt en kleine koppels worden iets duurder verkocht, aldus de NVV. Of deze trend de komende weken zal doortrekken is nog onzeker.

prognose:

varkensprijs omhoog, opleving biggenprijs tijdelijk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pj

  Waarom zou vion denken dat ze zich kunnen permiteren om 2 ct minder te betalen dan overige slachterijen?

 • no-profile-image

  boer en

  idd pj
  en die vion inkopers komen hier de laatste tijd geregeld aan de deur en begrijpen dan niet waarom ik ze niet aan hun lever ,, hoezo arrogant volkje

 • no-profile-image

  schuld groeit nog

  pj lomm vion heeft geen klanten maar volgelingen We zijn er nog lang niet het kost nog steeds geld als je je eigen biggen fokt.

 • no-profile-image

  varkensboer uit

  Ik sta nog steeds niet in het rood. Als nu de prijzen gaan stijgen kan ik doorgaan!

 • no-profile-image

  Jonas

  Als je nu nog steeds niet in het rood staat hoeven de prijzen toch niet te stijgen om door te kunnen gaan, of zie ik nou iets verkeerd?

 • no-profile-image

  Varkenshaas

  Als ik van de bank hoor dat de meeste de laatste 5 jaar 3 keer of meer de lopende rekening opgerekt hebben zal het bij varkensboer niet anders zijn, of heb je een neventak op dezelfde lopende rekening ???

 • no-profile-image

  pj

  Of hennep in stal?

 • no-profile-image

  boerke

  ik zou de duitse slachthuizen nu echt eens laten verreke.ik roep het al weken, die willen maar niet omhoog met de prijs, nu weer +4 iplv +6 wat eigenlijk +10 had moeten zijn. leg ze maar eens droog en rij er maar wat verder mee weg of laat ze maar bij van rooi slachten, die geeft tenminste het goede voorbeeld door wederom te beginnen met verhogen, als het echt niet anders kan dan maar bij vion nederland , maar dat is volgens mij toch hetzelfde bedrijf als vion duitsland die maar + 4 doen iplv +6? kadavers die krijgen ze mij, en alleen maar omdat ik ze nergens anders kwijt kan!

 • no-profile-image

  varkensboer uit

  jonas en varkenshaas, ik denk dat het probleem is in de huidige wereld, het zakendoen met andersmans geld. Het lijkt Griekenland wel. Ik heb een kleine hypotheek, de rest is eigen vermogen en ik huur een vleesvarkenstal. Maar daarom wil ik wel rendement op mijn vermogen, dat is de laatste twee jaar erbij ingeschoten.

 • no-profile-image

  Jonas

  Ik ben er ook geen voorstander van, maar Griekenland is straks wel de lachende derde, als zij straks 444 miljard euro kwijtgescholden krijgen. Waarbij je Griekenland kunt vergelijken met varkenshouders die er maar op los geleefd en geinvesteerd hebben. Een hoger rendement is niet te halen!!

 • no-profile-image

  Ervaringsdeskundige

  De varkenshouders die nog flink doorontwikkelen verdien wel degelijk geld. Iedereen denkt er wat anders van, maar gokt ook maar wat. De grootste 50 varkenshouders werken gigantisch goed samen met een zeer strakke discipline waar je je aan te houden hebt. Hoe anders met de andere 95%, een beetje gerommel binnen de studieclub of los zand met een in- en verkoopclub. Vrijheid blijheid werkt niet als je echt samen geld wilt verdienen. Het bedrijfsleven weet al lang hoe het werkt en lacht jullie uit.

 • no-profile-image

  Jonas

  De varkenshouders die nog flink doorontwikkelen verdienen ook geen geld aan varkens houden, maar aan politiek, à la Griekenland. (of aan neveninkomsten natuurlijk, wat hun hoofdinkomen dan is)

 • no-profile-image

  Jan

  De één houdt van schelden, de ander van leren.

 • no-profile-image

  Jonas

  Van bepaalde ondernemers WIL ik niet eens leren. De ondernemers die ten koste van een ander zichzelf verrijken (en dat kun je heel ruim zien).

 • no-profile-image

  opgelichte

  @jonas, bedoel u misschien j. paridaans?

 • no-profile-image

  Blije akkerbouwer

  Dat is mooi, dat jullie varkenshouders weer wat gaan verdienen.
  Dit is voor iedereen het beste.
  Als de varkens duurder worden kunnen jullie het duur graan weer betalen en een mooi prijsje voor de mest.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.