Home

Achtergrond

'Urgentie samenwerking teelt en handel'

Het sentiment onder groente- en fruittelers is gericht op mogelijkheden om aanbod horizontaal te bundelen, terwijl samenwerkingskansen tussen teelt en handel niet urgent genoeg worden aangepakt. Dat denkt Gert Mulder, directeur van handelskoepel Frugi Venta. Hij zegt dat naar aanleiding van de stap van 81 groentetelers om op te stappen bij Coforta.

U gelooft niet in horizontale bundeling?
”Ik merk bij tijd en wijle dat het sentiment naar horizontale krachtenbundeling neigt en er is een kans dat dit meer invloed geeft op de afzet van product. We moeten alleen niet vergeten dat Nederland maar een klein deel heeft van de Europese markt. We maken een betere kans als we de vraag naar Nederlands product weten te verhogen door de internationale vertakkingen van handelsorganisaties.”

De woordvoerder van de opgestapte telers van Coforta zei dat teelt en handel ontvlochten wordt. Dat samenwerkingsmodel werkt niet meer. Wat vindt u?
”Ik weet dat ketenverkorting als oplossing wordt gezien, maar de schakels in de keten hebben zich al lang bewezen. Denk aan functies als logistiek en voedselveiligheid. Handel heeft ook een functie om in tijden van slechte prijzen nieuwe afzetgebieden te creëren. ”

Kunnen beide modellen naast elkaar bestaan? Horizontale en verticale integratie?
”Zeker, dat kan samengaan als je elkaars’ positie erkent. We moeten ons richten op de vraag naar het Nederlandse product en de prijsvorming voor het Nederlandse product. Nu is product te vaak uitwisselbaar. Daar moeten we op inzetten. Dat kun je overigens niet met een structuurwijziging aanpassen.”

Hoe verklaart u de focus op horizontale samenwerking?
”Het lijkt wel of alles ter discussie staat. Wij vinden het belangrijk in zo’n sfeer te wijzen op de voordelen van samenwerking. Ondernemers moeten zelf weten met wie ze in het bootje stappen, maar ik denk dat goede verstandshuwelijken tussen teelt en handel leiden tot een betere positie voor Nederlands product.”

Wat kunt u doen om die samenwerking tot stand te brengen?
”In het Manifest dat we in 2010 opstelden met teelt is het ook gesignaleerd. Ik kan alleen tegen handelsbedrijven zeggen dat ze de vraag naar Nederlands product moeten vergroten. Dat is ons gezamenlijke doel.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.