Home

Achtergrond 288 x bekeken

Telers afwachtend op gasmarkt, forse stijging olieprijs

De gasprijs is op de termijnmarkt licht gedaald tot 26,1 cent per kuub bij levering in 2012. Voor levering een jaar later wordt 0,5 cent meer betaald. Het handelsvolume is klein.

Volgens energieadviseurs wordt door veel tuinders gespeculeerd op een lagere prijs. Ze kiezen ook vaker voor variabele contracten om de risico’s te spreiden.

De markt voor elektra is relatief stabiel, waardoor de marge of sparkspread voor WKK-bezitters kan verbeteren met misschien 1 tot 2 euro per MWh. Momenteel staat de gemiddelde sparkspread net onder de 30 euro per MWh. Elektra beweegt nu rond de 66 euro per MWh bij levering op piekmomenten.

De oliemarkt is opgeleefd door hoopgevende berichten over een reddingsplan voor de Eurozone. De uitvoeringsdetails zijn echter nog onduidelijk, en net als in voorgaande weken kan de prijs sterk blijven schommelen. Lag vorige week de prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) op 105 dollar, nu wordt 114 dollar (82 euro) betaald. Gecorrigeerd voor wisselkoeren is het verschil met vorige week 5 euro.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.