Home

Achtergrond

Stof en veel kabaal

De rally van de plaatselijke autocrossclub kwam dit jaar langs ons huis. Wat een herrie en wat een stof. Nee, het is mijn hobby niet.

De lokale autocrossclub hield afgelopen week-end haar jaarlijkse mini-rally. Dit jaar is de rally voor het eerst tussen de suikerrietvelden gehouden. Een van de etappes voerde vlak langs onze boerderij. Gelukkig blies de noordenwind de meeste stof de andere kant op.
Nee, het is niet mijn favoriete sport. Iemand vertelde me eens dat het merendeel van de toeschouwers bij zulke crossevenementen alleen maar komt omdat er kans is dat ze een ernstig ongeluk zien. Dat was niet de reden dat ik een goede plek inrichtte bij de boom op de hoek van ons perceel. Ik deed dat omdat ik hoopte een of twee goede foto’s te kunnen schieten.

Recht op de boom af

Het was een rally met tamelijk kleine auto’s. Vrijwel alle auto’s hadden een VW-onderstel en VW-motor. Ik vond het nogal angstaanjagend, het leek alsof ze recht op de boom, mijn schuilplaats, afstorm den. Ik hoopte maar dat de remmen goed werkten en de chauffeurs bekwaam genoeg waren om het zaakje op tijd in de goede richting te zetten.

Steroïden in de tank

Na afloop van de rally zijn de drie hoogstgeklasseerden in elke categorie gecontroleerd. Misschien zaten er steroïden in de tank, want de brandstof werd tegen het licht gehouden. Ook zijn bij de besten per klasse de cilinderkoppen erafgehaald om te checken of de cilinders niet wat opgeboord waren. Want dat is tegen de regels.

Flinke uitglijder

De eerste rallyronde was genoeg voor mij. Ik wilde mijn oren niet nog eens belasten met het geluid van 50 lawaaimakers, die met tussenpozen van 30 seconden langskwamen. Overigens maakte de tweede deelnemer in die tweede manche een flinke uitglijder bij ons stukje weg. Gelukkig miste hij de boom en ik miste een spectaculaire foto.

Hasta la proxima

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.