Home

Achtergrond

Stabiele zuivelprijzen en goede verkoop

Qua prijsvorming is de zuivelmarkt momenteel vrij rustig. Dat is niet ongunstig voor de melkveehouderij. De verwachting was dat tot voor kort nog dat de melkprijzen de komende maanden zouden dalen. Inmiddels is die verwachting bijgesteld.

Het aanbod van zuivel op de wereldmarkt is weliswaar hoog en grootaanbieder Nieuw-Zeeland maakt deze maanden een staande start, maar toch heeft de Europese zuivelsector goed verkocht.

Door de zwakkere euro tegenover de dollar zijn in de afgelopen tijd grote hoeveelheden zuivel verkocht. De export van mageremelkpoeder vanuit Nederland loopt het hele jaar al behoorlijk goed, de verkopen van condens gaan iets minder, maar ook niet slecht. Ondertussen blijven de noteringen voor melkpoeders stabiel.

De kaasexport loopt ook niet slecht. Duitse bedrijven werden in de loop van dit jaar getroffen door een exportstop naar Rusland. Dat kostte veel verkopen, maar via de omweg van Denemarken en mogelijk Litouwen werd de pijn iets verlicht. Zeer recent werden ook Franse fabrieken getroffen door Russische sancties. Nederland vaart daar juist wel bij. De spotmarktprijs voor kaas ligt op ongeveer € 3,10 per kilo.

De vraag naar weipoeder blijft goed, de notering gaat iets omhoog.

De noteringen van boter en room staan onder druk, maar toch blijven ook hier de prijzen meevallen. Handelaren verbazen zich er over waar de room steeds weer naartoe gaat.

De spotmarkt voor rauwe melk blijft erg klein en de prijzen blijven hoog. Rauwe melk noteert zo’n 40,5 cent af boerderij. Fabrieken zetten weinig af op de spotmarkt. Alles kan goed worden verwerkt.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.