Home

Achtergrond

Sector spreekt met een mond

Deze week ontstond er opnieuw commotie in de sector over de onzichtbaarheid van Loek Hermans, voorzitter van Greenport Holland. Hij zou niet langer het boegbeeld zijn van de tuinbouw."Zodra de inhoud van de topagenda staat, ga ik de boer op."

De onzichtbaarheid van Loek Hermans in de media en de sector tijdens met name de Ehec-crisis verraste de tuinbouw en levert rumoer op. Hij werd in februari aangesteld als voorzitter maar ziet zichzelf niet als superlobbyist.

Hoe gaat u de functie van boegbeeld invullen?
"Ik ben vanaf mijn aanstelling vooral bezig met de opbouw van de organisatie. Als we invulling hebben gegeven aan de topagenda dan ga ik het verhaal van de tuinbouw vertellen. Ik zal daarvoor niet alleen de vakmedia benaderen maar ook de landelijke media. Ik vind dat de sector uit haar onbekendheid moet. Er zijn genoeg ontwikkelingen in de tuinbouw die de burger interessant vindt, zoals de Kas als Energiebron, de ontwikkeling van nieuwe groenten en bloemen en andere innovaties in de sector. Ook de internationale handelsmogelijkheden van de Nederlandse tuinbouw is een belangrijk verhaal dat uitgelegd moet worden. Maar eerst moeten de plannen die voort komen uit de topagenda klaar zijn. Daar zijn we nu druk mee bezig. Ik moet wel iets te vertellen hebben natuurlijk."

Waarom trad u tijdens de Ehec-crisis niet op als woordvoerder?
"Toen de Ehec-crisis losbarstte, hadden we als sector nog geen afspraken gemaakt over het woordvoerderschap bij dergelijke situaties. Het PT vervulde altijd al die taak en heeft het om die reden ook toen opgepakt. Inmiddels zijn we deze werkwijze aan het evalueren. Deze evaluatie wordt in november afgerond. Als de betrokken partijen vinden dat het woordvoerderschap anders verdeeld moet worden dan gaan we dat doen, maar het is niet aan mij bestaande afspraken op voorhand te overrulen. Ik zie mezelf niet als een superlobbyist."

Begrijpt u de commotie over uw onzichtbaarheid als boegbeeld?
"Ja zeker. Ik heb hetzelfde meegemaakt toen ik begon bij MKB Nederland. We moeten niet vergeten dat Greenport Holland nog maar zes maanden bestaat. De commotie en nog invullingen moeten geven aan taken zoals wie wanneer het woord voert, zijn de normale barensweeën van een nieuwe organisatie. Het is vooral mijn taak om er voor te zorgen dat de sector met een mond spreekt en op het juiste moment. Maar dat hoef ik niet per se te zijn. Want ik wil uiteindelijk afgerekend worden op de inhoud en niet hoe vaak ik met mijn gezicht in de media verschijn."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.