Home

Achtergrond 246 x bekeken 5 reacties

Rosé duurder door klein aanbod

De roséprijs gaat behoorlijk omhoog en dat is opvallend voor deze tijd van het jaar. Het is namelijk het wildseizoen en dan is de vraag traditioneel maar zeer beperkt. Dit jaar is het marktbeeld echter anders. En dat heeft maar één oorzaak: het kalveraanbod is erg matig.

Jong rosé noteert liefst €0,10 hoger en komt daarmee uit op €3,95 per kg geslacht-gewicht. Dat betekent dat het prijsverschil met vorig jaar groot blijft: €0,60 per kg.

Rosé boven de acht maanden wordt ook een dubbeltje duurder. Deze rosésoort komt zodoende uit op €3,60 per kg. Dit is €0,55 meer dan het jaar ervoor.

Toch dreigt oud rosé zichzelf een beetje uit de markt te prijzen. Het kleine prijsverschil ten opzichte van jong rosé (slechts €0,35 red.) zorgt ervoor dat mesters, die normaal gesproken voor jong gaan, hun kalveren net zo lief wat later afmesten.

Op de langere termijn is een groter aanbod van rosékalveren boven de acht maanden dan het logische gevolg. En in een relatief kleine markt als oud rosé vertaalt iets meer aanbod zich vervolgens al snel in een prijsdaling.

Het aantal kalverslachtingen steeg deze week met 700 dieren tot 29.900. Die stijging kwam echter volledig voor rekening van de jonge rosékalveren. Daarvan werden er afgelopen week 1.000 meer geslacht. Het aantal geslachte oudere dieren nam zodoende met 300 af.

Overigens zijn er dit jaar tot nu toe 1.373 miljoen kalveren naar het slachthuis gegaan.

prognose:

jong en oud rosé stijgen licht in prijs

Laatste reacties

 • no-profile-image

  cowboy

  wat een verschrikkelijk zwam verhaal als je jong en oud nog niet uit elkaar kan houden.. auteur ga wat anders doen dan zulke verhalen schrijven

 • no-profile-image

  zuiden

  jawat eeen verhaaljij bent echt stom gaterug na school of schrijf niks.
  prijzen stijgen weldatklopt zeker geld btw voor al het rundvlees alles gaar omhoog.

 • no-profile-image

  diezel

  "theo theo ... wat raar ... je haalt de leeftijd de leeftijd door elkaar ...." hi hi hi hi ..... Oud jong jong oud ..... Jong is goud .. Veel oud en V3 gaat het scherpe mes weer pakken ..

 • no-profile-image

  theo brummelaar

  niet anoniem reageren mag overigens ook, maar inderdaad: een fout van mijn kant. Wordt aangepast.

 • no-profile-image

  zuidenz

  we kunnen wel niet anoniem reageren jullie noteren ook anoniem dus wij boeren reageren ook anoniem. daarbij krijgen de boeren hopelijk eerlijke info waaraan ze iets hebben natuurlijk!!!!

  groeten een zeer goed op de hoogte zijn de vee in koop verkoop en veehouder en vleeshandelaar

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.