Home

Achtergrond

Retail bederft spotprijs kaas nog niet

De zuivelmarkt in de EU blijft onbestendig. De vraag naar zuivelproducten binnen Europa blijft zwak.

Er zijn dan ook vrij weinig prijsbewegingen naar omhoog te melden in de markt. Alleen magere melkpoeder voor menselijke consumptie is iets in prijs aangetrokken.

De exportkansen zijn ondertussen prima en dat komt door de almaar dalende koers van de euro tegenover de dollar. Handelaren melden dat nu behoorlijke volumes poeder en kaas de grens over gaan.

De kaasmarkt heet nog steeds goed gestemd te zijn. De spotprijzen voor foliekaas schommelen tussen de € 3,10 en € 3,15 per kilo, maar ondertussen zijn met de supermarkten contracten afgesloten voor 25 tot 30 cent per kilo minder. Het is eerder gebeurd, maar opvallend dat de spotmarktprijzen voor de rest van het jaar toch vast worden ingeschat.

De botermarkt staat licht onder druk, maar houdt zich nog altijd relatief goed. Vergeleken met de wereldmarkt zijn de Europese boterprijzen bijzonder hoog. Nieuw-Zeelandse boter is zeker 1.000 euro per ton goedkoper. Ook boter uit Zuid- en Noord-Amerika is veel goedkoper. Dat maakt export vrijwel onmogelijk. Import is vanwege de hoge Europese invoerrechten van bijna 1900 euro per ton echter ook niet aan de orde, behalve voor speciale Gatt-contingenten. Dan daalt de heffing tot een kleine 950 euro per ton.

De spotmarkt voor rauwe Nederlandse (boerderij)melk blijft hoog en zit rond of boven de 41 cent. Daar wordt echter weinig of verhandeld, omdat het aanbod zeer gering is. In het zuiden van Duitsland is de prijs vergelijkbaar. Noord-Duitse spotmelk (andere kwaliteit) kan al voor 18 tot 20 cent worden gekocht, zo melden handelaren.

Prognose: lichte prijsdruk

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.