Home

Achtergrond

Rente en wisselkoers euro verder lopen op

De rente en waarde van de euro lopen op, maar de stemming kan zomaar omslaan. Regeringen van de 27 EU-lidstaten spreken woensdag over een reddingspakket voor de Eurozone.

Volgens sommige media is met het plan de schuldencrisis te bedwingen 940 miljard euro gemoeid, wat neerkomt op een kleine 1.900 euro per EU-burger. Andere bronnen spreken van 2.500 euro per burger.

Investeerders zijn niet blij met de beperkte doelstelling over een plan te overleggen. Een tweede topoverleg staat nu gepland op woensdag 26 oktober. Duitsland en Frankrijk beloven een ’ambitieus akkoord met wereldwijde uitstraling’. De rente op Spaanse en Italiaanse staatsschulden lopen niettemin op richting een op termijn onhoudbare 6 procent.

De euro is door het vooruitzicht op een akkoord in waarde gestegen tot 1,38 dollar en 0,87 Britse ponden. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar staat de euro nu op het hoogste niveau sinds 8 september. De stijging komt voort uit (wat) herwonnen vertrouwen in de kracht van de Eurozone. Als de 940 miljard gedrukt worden, kan de waarde van de euro juist gaan dalen.

De rente loopt voorzichtig op. De Euribor 3 maanden staat nu op 1,58 procent. De Euribor is het tarief volgens welke banken zeggen onderling geld te lenen. Het rentetarief geeft de stemming tussen banken en de verwachting voor de economie en het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) weer.

Aangezien de ECB geen ruimte heeft om de rente die het berekent aan banken te verhogen en de economische verwachtingen niet sterk zijn verbeterd, wantrouwen banken elkaar blijkbaar steeds meer. Sommige banken hebben veel geïnvesteerd in nu waardeloos ogende Griekse staatsobligaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.