Home

Achtergrond

Oogsttijd zorgt voor stilte op grondmarkt

Na de afwachtende houding van kopers en verkopers op de grondmarkt in het voorjaar, tekent zich nu opnieuw een afwachtende grondmarkt af.

”Er zijn de afgelopen maand weinig transacties gedaan”, zegt voorzitter Arjan van der Waaij van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De vastgoedmarkt is het hele jaar al vrij rustig. ”In het voorjaar was er tijdens de droge periode een soort vacuüm. Agrariërs stelden zich afwachtend op, omdat het moeilijk was in te schatten hoe het jaar er uit zou gaan zien. Er was toen veel onzekerheid over de benodigde voervoorziening als gevolg van de droogte. Nu zitten we in een vergelijkbare periode. De afgelopen weken was het erg nat, waardoor er niet geoogst kon worden. Nu het droog is en de maisoogst is begonnen, is de stemming alweer wat positiever”, constateert de makelaar.

Vanuit de akkerbouw is het ook even rustig op de grondmarkt. De belangstelling voor grond is het hele jaar vanuit deze hoek groot. ”Maar je ziet nu dat er even een pas op de plaats wordt gemaakt. Niet alleen vanwege de oogstwerkzaamheden, maar ook omdat het moeilijk is in te schatten hoe de oogsten zijn en voor welke prijzen de producten verkocht kunnen worden.”

Het aanbod van grond is in vergelijkging met voorgaande periode ook niet veranderd: het aanbod is beperkt. De transacties die plaatsvinden, gaan voor hetzelfde prijsniveau als de maanden daarvoor. ”We zien geen afwijkingen naar beneden, maar ook niet naar boven.”

Vanuit de melkveehouderij is de vraag naar grond en quotum vrij stabiel. Het naderende einde van de quotering zorgt nog niet voor een sterke toename van de vraag. ”De melkprijs heeft op dit moment nog meer effect op de vraag naar grond dan de naderende afschaffing van het quotum.”

De tijdelijke verlaagde overdrachtsbelasting voor woningen zorgt nog niet voor een toename in de verkoop van woonboerderijen. ”Het leidt niet tot meer vraag, maar als er kopers zijn, kan de verlaagde overdrachtsbelasting wel zorgen voor een snellere beslissing. Het gaat wat makkelijker, maar er blijven weinig kopers.”

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.