Home

Achtergrond 1 reactie

Oogst fabrieksaardappelen verloopt moeizaam

Onstwedde – Een medewerker en de vader van Adriaan Sandee werken mee met de oogst van fabrieksaardappelen.

Onstwedde – Een medewerker en de vader van Adriaan Sandee werken mee met de oogst van fabrieksaardappelen. De akkerbouwer en loonwerker uit het Groningse Onstwedde heeft eerst natte stukken geoogst. ”Die aardappelen wil ik direct leveren omdat er wat rot in zit. We oogsten nu de hogere percelen. Het is een moeizame oogst. We rooien met drie tweerijers. Ik wil rooien met een vierrijer op rupsen, maar fabrikant Grimme kan daar nog niet het systeem voor loofscheiding op monteren dat ik wil.”

Foto Koos van der Spek

Wadenoijen – Loonbedrijf de Goei heeft op de Betuwse klei vlakbij Wadenoijen twee trekkers nodig om mais van het land te krijgen. ”Het is de laatste dagen nat geweest en het risico dat je met de machine wegzakt is groot”, aldus Nel de Goei van het Geldermalsense bedrijf. De Goei moet nog zo’n 75 hectare binnenhalen. ”Een deel is nog te nat om voor een voedingsrijke kuil te zorgen.” De mais stond er in het droge voorjaar beroerd bij, aldus De Goei, maar is kwalitatief aardig bijgetrokken.

Foto William Hoogteyling

Buren – Duizenden grauwe ganzen zoeken naar achtergelaten maiskolven en losse korrels op een pas geoogst maisveld in de Betuwe. Het is een beeld dat dezer dagen op meer plakken in het land is te zien. In Nederland verblijven permanent grote aantallen ganzen. Op maisakkers zoals hier nabij Buren richten ze weinig schade aan. Ook op gewoon grasland kunnen ze op dit moment van het jaar niet zo veel kwaad meer doen. In het voorjaar en de zomer hebben boeren echter vaak behoorlijke schade van ganzenoverlast.

Foto William Hoogteyling

Den Bosch – De Brabanthallen in Den Bosch staan deze week in het teken van de Landbouwvakbeurs. Nedap Agri toont op de beurs de nieuwste ontwikkelingen rond groepshuisvesting van zeugen. Nedap toont ook een nieuw systeem voor vleesvarkensbedrijven. Met het Nedap Velos Sorting systeem is het mogelijk vleesvarkens die in grote groepen worden gehouden, toch een individuele behandeling te geven.

Foto Vidiphoto

Foto

Eén reactie