Home

Achtergrond 1 reactie

Onrust op termijnmarkten sleurt fysieke prijs omlaag

De graanprijzen op de termijnmarkten stabiliseren een beetje na de vrije val van vorige week.

De VS houdt meer graan over dit seizoen en de vrees voor een economische crisis groeit. Vooral de maisprijs kreeg een fikse tik en zit weer bijna op het niveau van tarwe. De daling op de termijnmarkt sleurt de fysieke graanprijs omlaag. Het HPA publiceert gezien de volatiliteit geen prijzen.

Maar op de fysieke markt blijft de beschikbaarheid beperkt. Diverse analisten geven aan dat de graanvoorraden dit jaar krimpen. Bovendien groeien de economieën in India en China, waar ruim een derde van de wereldbevolking woont. De huidige onrust op de graanmarkt wordt vooral veroorzaakt door speculanten.

Prognose: markt is erg onzeker.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    p.den Hollander

    Gegeven de uitzichten op voedselschaarste lijkt de prijsval van tarwe en mais structureel gezien niet nodig. Als gezegd wordt, dat speculanten daarvoor verantwoordelijk zijn, over wie wordt dan gesproken. Wat is de invloed van bijv, Cargill op de graanmarkten. Graan lijkt op het huidige niveau koopwaardig;

Of registreer je om te kunnen reageren.