Home

Achtergrond

Olieprijs richting 100 dollar, gasprijs vrij stabiel

De prijs voor een vat Noordzee-olie (159 liter) is vorige week 8 dollar gezakt tot ruim 102 dollar (76,50 euro).

De druk houdt aan door een gebrek aan vertrouwen in economisch herstel in de Eurozone, een dalende industriële productie in China en stagnerende productiegroei in de VS.

Olie wordt in dollars verrekend en de euro staat op het laagste niveau in acht maanden ten opzichte van de dollar. De vraag naar olie neemt daardoor mogelijk af. De Eurozone is na de VS en China de belangrijkste consument van energie.

De gasprijzen hebben zich redelijk aan de malaise onttrokken. Voor levering in 2012 wordt op de termijnmarkt 26,7 cent per kuub betaald. Voor levering een jaar later ligt de prijs op 27 cent. De daggasprijs daalde wel tot slechts iets boven de 20 cent, wat energiebureau Endon toeschrijft aan relatief hoge temperaturen. Een opwaartse beweging is mogelijk na woensdag, als temperaturen weer dalen.

De prijs voor elektra is licht dalende, ondanks lage windproductie en uitgevallen productiecapaciteit in Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.