Home

Achtergrond

Mooie appel, perfect van smaak

Acht fruittelers uit het Kromme Rijngebied in de provincie Utrecht zijn officieel erkend als streekproducent. Fruitteler Wim van Wijk uit ’t Goy ziet het certificaat als een waardering van zijn bedrijfsvoering. Een fruitteler aan het woord die altijd bezig is met verandering.

Wim van Wijk heeft een hartstikke mooi vak. Hij noemt zichzelf een vakidioot, in de goede zin van het woord. Het gaat hem om topkwaliteit, met een doorsnee appel of peer is hij niet tevreden. Sinds kort heeft hij het certificaat Erkend Streekproduct in handen. Blijkbaar vinden anderen ook dat hij zijn bedrijf op orde heeft.

De stichting Streekeigen Producten Nederland heeft zijn bedrijfsvoering beoordeeld, met positief resultaat tot gevolg. Dat is volgens hem toch wel een erkenning dat zijn fruit van goede kwaliteit is, en duurzaam geteeld. Laat hij nou afgelopen voorjaar ook al een oorkonde van de Greenery hebben ontvangen, eveneens vanwege zijn duurzame bedrijfsvoering. Dat streelt hem toch wel, ook al zal hij dat nooit rondbazuinen.

Overigens is Van Wijk niet de enige fruitteler in zijn omgeving die het certificaat Erkend Streekproduct heeft ontvangen. Zeven collega’s uit het Kromme Rijngebied – hun streek in de zuidoosthoek van de provincie Utrecht - zijn tegelijkertijd erkende streekproducenten geworden. Met het certificaat gaan de acht telers de markt veroveren. Van Wijk weet nog niet precies hoe, maar hij weet vrijwel zeker dat de consument de meerwaarde van het certificaat ziet en er ook voor wil betalen. De appel of peer van een gecertificeerde fruitteler uit het Kromme Rijngebied wordt langzaam maar zeker bekend in Nederland.

Van Wijk heeft een fruitbedrijf in ’t Goy, gemeente Houten, met een omvang van 14 hectare. Hij produceert drie soorten peren en drie soorten appels. Hij gaat niet voor zekerheid; aanplant van een nieuw ras, zoals recent het appelras Wellant, is voor hem een uitdaging. Hij wil vernieuwen, veranderen, innoveren. Dan neem je af en toe een risico, zoals de aanplant van een nieuw ras. Kan ook tegenvallen. Hoort bij het ondernemerschap, zegt Van Wijk.

Hagel, nachtvorst in het voorjaar, hete zomers, kan allemaal gebeuren. De onvoorspelbaarheid van het weer is de charme van het vak, vindt Van Wijk. Geen jaar is hetzelfde. Neem nou dit jaar, 2011. Een vroeg voorjaar, snelle bloei, warme temperaturen in april en mei, met als gevolg een snelle celdeling gedurende die periode.

Dit jaar is de productie hoog, de smaak uitstekend. Tja, bij collega-fruittelers in het land zijn de omstandigheden in grote lijnen hetzelfde. Met als gevolg dat de markt wordt overspoeld en de prijzen omlaag gaan. Ook al is er geen absolute zekerheid over de prijsvorming in de komende maanden, Van Wijk hoeft echt niet in een glazen bol te kijken om een beeld te krijgen van de financiële opbrengst, oogst 2011. Hoort bij het vak, zegt Van Wijk.

Met bulk is hij niet tevreden. Daarvoor is hij tien jaar geleden niet in het vak gestapt. Van origine is hij monteur, was jarenlang als werknemer actief in de landbouwmechanisatie. Hij onderhield in zijn vrije tijd wat fruitbomen. Zijn vroegere hobby is nu zijn vak. Dat wil hij goed doen, liefst zo perfect mogelijk.

Samen met zeven collega’s is Van Wijk een kleine drie jaar geleden begonnen met een project van LTO Noord, met als doel de productie te verduurzamen. Bijvoorbeeld door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen te verlagen. Ze hebben forse stappen voorwaarts gezet. Van Wijk bestrijdt de schadelijke fruitmot op zijn bedrijf zonder chemische middelen, hij zet spuiwater uit luchtwassers van varkensbedrijven in als meststof, en trouwens ook als onkruidbestrijdingsmiddel. Uiteindelijk besloten de telers gezamenlijk het certificaat Erkend Streekproduct aan te vragen. Met succes.

Een appel of peer, verpakt met het logo Kromme Rijnstreek, moet en zal een meerprijs opleveren, stelt Van Wijk. Hij en zijn collega’s laten hun fruit sorteren en verpakken bij een bedrijf in de omgeving. Deze sorteerder legt de lat hoog. Een appel met een deukje van een hagelsteen wordt resoluut terzijde gelegd. En terecht, zegt Van Wijk. Consumenten zijn kritisch en mogen niet teleurgesteld worden. Want voor je het weet, ligt de naam van de erkende streekappel uit het Kromme Rijngebied te grabbel.

Er klinken af en toe sombere verhalen over de toekomst van de fruitteelt in Nederland. Maar niet uit de mond van Van Wijk. Hij gaat gewoon door. Hij houdt van zijn vak. Nee, rijk zal hij nooit worden, heeft hij ook geen behoefte aan. Deze week plukt hij de laatste appels van de bomen. Mooie exemplaren, perfect van smaak, daar doet hij het voor.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.