Home

Achtergrond

Melkveebedrijf met 60 ha in Westerkwartier

In het Groninger Westerkwartier staat een melkveebedrijf van bijna 60 hectare met twee woningen en een ligboxenstal voor 120 koeien.

In het Groninger Westerkwartier, vlakbij Oldekerk, staat een melkveebedrijf van bijna 60 hectare met twee woningen en een ligboxenstal voor 120 koeien. De boerderij heeft een grote huiskavel van ruim 54 hectare. De rest van de grond ligt aan de overkant van de weg.

De boerderij wordt verkocht omdat er geen bedrijfsopvolger is. ”Het is goede en vruchtbare zandgrond, die overgaat naar klei op veen en achterop de kavel naar zware kleigrond”, zegt René Eijsink van Schelhaas Makelaardij.

”De goede grondkwaliteit was dit voorjaar ook duidelijk te zien toen het zo droog was, toen stond op deze grond veel gras.” Het land is grotendeels gedraineerd, dus als het nat is kan een veehouder hier ook goed uit de voeten.

Het bedrijf bestaat uit een karakteristieke Groninger boerderij. Het woongedeelte van de boerderij is gerenoveerd. De woning heeft een ruime woonkamer met open haard, woonkeuken met vrijwel nieuwe inbouwkeuken, vier slaapkamers, studeerkamer, badkamer met bad en douche en een kelder.

Het achterste deel van de boerderij doet dienst als jongvee- en paardenstal en werktuigenberging. Hier is plaats voor 11 kalveren, 5 paarden en 3 pony’s.

Het jongvee staat in een aangebouwde stal. Daar zijn 37 ligboxen voor jongvee. Verder zijn er drie strohokken voor de kleinste kalveren.

Achter de oorspronkelijke boerderij is in 1977 een ligboxenstal gebouwd. Deze stal heeft 120 zwevende boxen met Enka-matten en is in 2000 deels gerenoveerd. Oorspronkelijk telde de stal 131 boxen, maar op die plek zijn nu een groot strohok voor kalfkoeien en een ziekenboeg.

In de stal staan twee krachtvoerstations en zitten nieuwe deuren. De koeien worden gemolken in een 2 x 6 visgraatmelkstal, deels DeLaval en deels Gascoigne Melotte. ”Het is een ruime, goed onderhouden melkstal met verwarming, meetglazen en afname-apparatuur”, zegt Eijsink. Er is ruimte voor uitbreiding van de melkstal.

Naast de melkstal staat het tanklokaal met een eigen melktank van 8.200 liter. Voor de ligboxenstal staat nog een vooroorlogse stenen schuur met houten gebinten van 12 bij 18 meter. Deze doet nu dienst als werktuigenberging.

Achter de ligboxenstal staat een stalen mestsilo van 775 kubieke meter. Onder de roostervloeren in de ligboxenstal kan ook nog eens zo’n 1.100 kubieke meter mest. Verder zijn er twee sleufsilo’s van circa 16 bij 7 meter, twee kuilplaten van ongeveer 52 bij 9 meter, twee krachtvoersilo’s van zo’n 16 ton en een kunstmestsilo.

De tweede woning staat om de hoek. Het is een goed onderhouden woning met geglazuurde pannen, aldus Eijsink. De woning is gebouwd in 1982, heeft een ruime woonkeuken en een woonkamer met open haard, badkamer, bijkeuken en drie slaapkamers. Er is een grote zolder waar ruimte is voor extra slaapkamers.

”Het is een mooi bedrijf voor een maatschap met twee gezinnen die het bedrijf moet verplaatsen.”

Meer informatie:Schelhaas Makelaardij, Jan Krol of René Eijsink 0528 – 264 007 of 06 – 54 35 38 26 www.schelhaas.com

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.