Home

Achtergrond

Lage kaasproductie maakt weipoeder duur

De melkprijsverhoging die DOC Kaas zijn leden over oktober in het vooruitzicht stelt, komt niet helemaal uit de lucht vallen.

Die verhoging heeft niets te maken met de gewenste fusie met DMK, maar veel meer met de actuele marktsituatie. De foliekaasprijzen trokken de laatste weken aardig aan en schommelen rond de € 3,15 per kilo. Het is het gevolg van een productieverlaging die in augustus was ingezet. De kans bestaat dat de markt verder aantrekt, al helpt de harder wordende euro ten opzichte van de dollar op korte termijn niet echt. Nog een gevolg van de verlaagde kaasproductie is de verminderde beschikbaarheid van weipoeder. De noteringen daarvan schoten sinds eind vorig week sterk omhoog en zitten nu op een niveau van 900 tot 910 euro per ton, tegenover 830 euro per ton even daarvoor. Aan de vraagkant is er op de weipoedermarkt niet veel veranderd.

Deze ontwikkelingen maken de gestaag dalende boter- en roomprijzen meer dan goed. Vet lijkt langzamerhand iets meer uit de gratie te raken op de zuivelmarkt. Niet in structurele zin, maar markttechnisch gesproken. Momenteel zijn het vooral de eiwitten die de muziek maken.

De markt voor de melkpoeders blijft behoorlijk stabiel. Daar heeft de Fonterra-veiling van afgelopen dinsdag ook niet veel veranderd. Op die veiling gingen de noteringen voor vol en ook mageremelkpoeder iets omhoog, maar in Europa blijft de vraag kalm, terwijl de export moeilijker wordt door de afzwakkende dollar (nu zo’n 1,36 dollar voor een euro, ruim 4 cent zwakker dan geweest).

De spotmarkt voor rauwe melk is opnieuw iets gedaald, maar overvloedig is het aanbod van melk op dit segment van de zuivelmarkt nog steeds niet.

Prognose: eiwit iets duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.