Home

Achtergrond

Laat rooien, maar opbrengst pootaardappelen is buitengewoon goed

Swifterbant - Het is extreem laat voor het rooien van pootaardappelen.

Swifterbant - Het is extreem laat voor het rooien van pootaardappelen. “Maar de kwaliteit is uitstekend”, volgens aardappelteler Piet Boudeling in Swifterbant. Boudeling heeft 90 hectare pootgoed maar kon pas laat in het seizoen beginnen met het rooien door de extreem natte periodes, vooral in de regio Swifterbant. Boudeling heeft de aardappels gerooid met zijn nieuwe AVR Puma rooimachine. “Deze rooimachine kan goed in moeilijke omstandigheden het gewas snel van het land krijgen. Ideaal voor nu”, zegt Boudeling.
Foto Inaxion

Den Bosch – Marinus van Dee kust Toosje 20 nadat duidelijk is dat de jonge vaars de vaarzentitel heeft gepakt. Toosje 20 is van Arnold van Dee uit het Gelderse IJzendoorn en is een dochter van genomicstier Lowlands Salomo (Classic x Comestar Lee). De vaars nam deel aan de goed bezochte individuele keuring op de CRV Koe-Expo in Den Bosch die zaterdag werd gehouden. Naast de individuele keuring waren er ook nog acht dochtergroepen van stieren te zien en waren er twee demonstratiegroepen Brown Swiss en MRIJ.

Foto Jan Willem Schouten

Peshawar – Pakistaanse boeren verkopen offerdieren op een lokale veemarkt in de Pakistaanse plaats Peshawar. Miljoenen moslims over de hele wereld bereiden zich voor op één van de belangrijkste islamitische festivals, Eis ul-Adha. Tijdens het feest herdenken moslims door het doden van geiten, schapen en koeien de opofferingsgezindheid van de profeet Abraham. Abraham was volgens de Koran bereid zijn zoon te offeren om zijn gehoorzaamheid aan Allah te tonen.

Foto ANPBarneveld – Restaurant De Oranjerie uit Barneveld is dit jaar de winnaar van de Oeuf d’Or. De strijd om het beste eiergerecht vond dit jaar plaats op landgoed De Schaffelaar in Barneveld en was de afsluiting van de Wereld Eidagen. De strijd om de Oeuf d’Or is een initiatief van Euro-Toques Nederland en Huub Oudshoorn, topkok en medebestuurder van de Stichting Wereld Eidag. Deze stichting zet zich sinds enkele jaren in om het ei tijdens de Wereld Eidagen ook in Nederland onder de aandacht te brengen.

Voor het Oeuf d’Or evenement zijn vanuit het hele land recepten beoordeeld, met het ei als basisbestanddeel. De jury koos vervolgens drie finalisten: Rick Kleijwegt van restaurant De Dijk uit Maassluis (foto), Merel Thomassen van Bistro Sharlot uit Ulvenhout en Erik Hendriksen van de Oranjerie uit Barneveld. De Oranjerie kwam als winnaar uit de bus.

De stichting organiseerde dit jaar tevens het Nederlands kampioenschap Uitsmijter bakken, een landelijke open dag bij legpluimveehouders en een pluimveesymposium in Nieuwspoort.

Foto Frans Ypma

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.