Home

Achtergrond

Krachtige kroon zet export Yara onder druk

Een nieuwe recessie lijkt vrijwel onafwendbaar. De wereldvoedselorganisatie FAO meldt bovendien dat voor de derde maand op rij voedselprijzen zijn gedaald, vooral omdat graanprijzen onder druk staan.

De lage graanprijs is goed nieuws voor vleesconcerns omdat graan een belangrijk bestanddeel is van de voerprijs. De voerprijs maakt voor vleesproducenten zo’n 80 procent uit van de kosten. Smithfield Foods won 7,8 procent op weekbasis en Tyson Foods bijna 4 procent. De vraag naar vlees ontwikkelt zich volgens analisten van UBS nog altijd goed in met name opkomende economieën. Bedrijven investeren ook door: Brasil Foods deed nog deze week ondanks kredietzorgen een grote overname in Argentinië.

Een lagere graanprijs is veel minder positief voor toeleveranciers van boeren. Yara International staat op de beurs dit jaar ernstig in de min. Het Noorse kunstmestconcern wordt als exporteur mogelijk gehinderd door de toenemende kracht van de Noorse kroon. Sinds de economische crisis van 2008 heeft de Krone 17 procent aan waarde gewonnen ten opzichte van de Amerikaanse dollar en bijna 25 procent ten opzichte van de euro. Het IMF waarschuwt het olierijke Noorwegen dat een (reële) olieprijsstijging de exportgeoriënteerde economie kan ontwrichten. De kracht van de Noorse kroon kan Yara wel helpen bij het overnemen van buitenlandse bedrijven.

Analisten reageren ook positief op het nieuws dat Yara zijn aandeel in een joint venture met industriële gassen producent Praxair omlaag brengt van 50 naar 34 procent. Daardoor kan Yara meer dan 30 miljoen euro bijschrijven.

De enige toeleverancier die deze week echter op de beurs terrein won, is Monsanto. De Amerikaanse producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen maakte deze week bekend tussen juni en september een nettoverlies te hebben geboekt van zo’n 100 miljoen dollar. Het verlies ligt veel lager dan werd gevreesd in de markt, en bovendien verraste Monsanto door forse areaalstijgingen voor het productenpakket transgene mais en soja te voorspellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.