Home

Achtergrond

Kletsnatte zomer hielp slakken

Wageningen - De kletsnatte zomer heeft slakken door het seizoen geholpen. Het leek in het voorjaar een lastig jaar te worden voor veel soorten, maar door de erg natte zomermaanden deden slakken het op veel plaatsen wel goed. Dat meldt natuurbericht.nl zondag na navraag bij onder meer groenexperts.

Op basis van cijfers van de verkoop van slakkenkorrels door een aantal winkels in Nederland zei de site eerder op de dag dat 2011 de boeken in zou gaan als een matig slakkenjaar. De verkoop trok in de kletsnatte zomer niet aan, waarop de site concludeerde dat de slakken waarschijnlijk veel last hebben gehad van de droogte.

De geraadpleegde experts lieten weten dat de verkoop van slakkendood maar een deel van het verhaal vertelt. In de loop van het voorjaar leek het inderdaad zeer lastig te worden voor veel slakkensoorten. Diverse herstelden zich echter door de zeer natte zomer, vooral in augustus. ,,Diverse aardbeienkwekers vertelden ons dat ze flinke overlast hadden ervaren.''

Veel mensen beschouwen de slak als een plaagdier en zoeken middelen om ervan af te komen. Helaas, aldus de organisatie, omdat slakken belangrijke opruimers zijn in de natuur en door zeer veel verschillende diersoorten worden gegeten.


Of registreer je om te kunnen reageren.