Home

Achtergrond

'Kans van slagen groter dan ooit'

Jan Zegwaard kwam onbedoeld aan de vergadertafel bij banken en de NMA. Als voorzitter van Stap, het tuindersinitiatief dat de productiesector uit het slop moet trekken. ”Diep in ons hart weten we allemaal dat het beter moet, maar we weten niet hoe.”

De presentatie van jullie plannen heeft tuinders de ogen geopend?
”We hebben ze de gegevens laten zien die we hebben verzameld, bijvoorbeeld bij de afdeling Markt van het Productschap Tuinbouw. Het is ongelofelijk wat die aan gegevens beschikbaar hebben. Alleen zochten wij er niet naar en hebben we het nooit goed met elkaar gecombineerd.”


Hoe breed is het draagvlak voor jullie plannen?
”Toen we net begonnen met Stap hoorde je nog dat het alleen maar de grote tomatentuinders waren voor wie we aan de slag gingen. Inmiddels hebben we met ons verhaal ook de mannen bereikt die alleen tussen de plantjes lopen. En die komen nu op basis van veel meer feiten en gegevens dan ze ooit onder ogen hebben gehad tot dezelfde conclusie als wij.”

Het moet anders?
”Het mooie is dat we tot grotendeels dezelfde conclusies zijn gekomen als alle bestuurders en voormannen die vorig jaar het afzetmanifest hebben geschreven. Ik denk dat de kans van slagen veel en veel groter is geworden nu er draagvlak is in de breedte aan de basis en we naar boven toe kunnen gaan werken.”

De teler is wijzer geworden?
”Omdat we ondertussen hebben bijgeleerd over de markt. Ik heb in de jaren 80 ook nog aangevoerd op veiling Westerlee. De beste tomaten bovenop en hopen dat het langs de keurmeester kwam. We waren allemaal even link. En ons nooit afvragen wat de consument wilde. Toen kwam Spanje op de markt en toen kwam de Wasserbombe en toen zijn we langzaam wijzer geworden.”

Wat geeft jullie plannen een kans van slagen?
”Dat is vooral dat draagvlak aan de basis. Maar mét steun van de mensen bij ELI en bij Rabobank en bij het PT. Dat hebben we ook nodig om nu eindelijk een uitspraak te krijgen over het onderzoek van de NMA en ook over wat er van Brussel binnen GMO nou wel en niet mag. Maar vooral denk ik dat we als tuinders zijn gegroeid naar een gezamenlijk doel. Waar het nu om gaat is samen kennis van de markt delen en het ontwikkelen van een visie op de markt en ons daar ook naar gaan gedragen. Denken vanuit kracht, niet uit macht. Want de consument staat aan het roer en niet de tuinder.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.