Home

Achtergrond

Kaaij: uitbreiding was al vijf jaar gepland

Tomatenbedrijf Kaaij Group heeft de vergunning en financiering voor nieuwbouw in Dinteloord rond na vijf jaar geleden land gekocht te hebben. Daarmee verwacht het bedrijf in fases bijna 30 hectare te bouwen. Een opmerkelijke groei in de afzetcrisis, maar het past in de ontwikkeling van het bedrijf, stelt eigenaar Dirk van der Kaaij.

Het lijkt het gesprek van de dag dat u 30 hectare gaat bouwen in Nieuw-Prinsenland bij Dinteloord.
”Ja, het lijkt nieuw, maar we hebben vijf jaar geleden al de grond gekocht. Dit zat er dus gewoon aan te komen.”

Is zo’n grote uitbreiding mogelijk voor uw bedrijf? U verdubbelt bijna.
”We hebben al 45 tot 50 hectare in Nederland en 27 hectare met partners in Spanje en 9,4 hectare in Engeland. Ons bedrijf in Nederland is dus al groter.”

Telers reageren verschillend op uw bericht. Te horen valt dat de tuinbouw dit nou juist niet kan hebben. Uitbreiding van het areaal.
”Vijf jaar geleden is deze keuze al gemaakt en je krijgt geen geld van de bank als je cijfers niet goed zijn. Je kunt vragen ’moet dat nou?’, maar doordat bedrijven groter worden en nu 400 tot 500 hectare belichte teelt bestaat blijft er wel handel in de winter. En met sale en leaseback-constructies zijn veel bedrijven groot geworden, maar wij hebben die constructie nooit gebruikt.”

Is het lastig financiering te krijgen?
”Je moet een heel goed businessplan neerleggen en dan kijkt de bank goed hoe je de laatste drie vier jaar hebt gepresteerd. Je moet de cijfers goed voor elkaar hebben en die kunnen we laten zien. De laatste periodecijfers hebben we al klaar .”

U gaat daar jaarrond pruimtomaten telen. Hoe belangrijk is de warmtelevering in het gebied?
”De suikerfabriek draait van 15 september tot 1 februari en levert dan restwarmte, maar het kan zijn dat in de koudste periode niet geleverd wordt. Het zou beter zijn als de suikerfabriek tot april draaide.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.