Home

Achtergrond 1 reactie

Gewichtsgrenzen scherper

De grote Duitse slachterijen hebben hun nieuwe Masken (waardering van het varken op basis van gemeten kwaliteit van de onderdelen) naar buiten gebracht. Ze zetten her en der wel andere accenten, maar uiteindelijk is het lood om oud ijzer waar de varkens aan de haak eindigen. Tönnies betaalt voor hetzelfde varken via de Maske echt geen €3 meer dan Vion of Westfleisch.

De nieuwe Masken maken zonneklaar dat de markt flink veranderd is in een paar jaar tijd. Ten eerste is het niet langer interessant veel tijd te besteden aan de schouders en buiken. Die gaan probleemloos weg, of ze nu vet zijn of extreem mager en dat komt in de kortingen terug. De waardering van de hammen toont dat de afzet daarvan bepaald niet van een leien dakje gaat. Een tikkie te licht of te zwaar, een fractie te vet of een beetje te mager en de kortingen beginnen direct flink aan te tikken.

Doorrekening van de Masken leert ook dat impliciet de gewichtsgrenzen flink zijn ingekort. Het luistert nog veel nauwer dan voorheen om varkens rond 95 kilo geslacht-gewicht te leveren. En dan niet meer met een spreiding van een kilo of 8 à 10, zoals tot nu toe. Nee, varkens die lichter dan 90 of zwaarder dan 100 kilo geslacht-gewicht zijn, brengen zoveel minder op dat afleveren ervan bijna economische zelfmoord is. Dat gaat nog heel wat gemor opleveren de komende maanden. Of daardoor de inkoopcondities wijzigen is nog maar zeer de vraag. Wie betaalt, bepaalt is zo ongeveer door de slachterijen uitgevonden.

Wat dan wel? U vraagt, wij draaien moet het parool zijn. Dit draait uit op óf een gigantisch vakmanschap bij het uitzoeken van de varkens, óf op automatische selectie van dieren via camera’s of weging. Het systeem van in twee keer afleveren uit een afdeling komt nu ook op losse schroeven te staan. Niet alleen voor mensen die op Duitsland leveren; dit straalt door de zuigkracht van Duitse slachterijen uit naar alle partijen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Geverink

    Tja Robert. De slachterijen proberen ook gewoon zo efficient mogelijk te draaien. Een zwaar varken slachten kost net zo veel als het slachten van een licht dier. Voor verdere automatisering (personeelsbesparing) in de slachterij en daarna bij het opsnijden is een uniform varken gewenst. Hoe smaller de gewichtsgrenzen van de masken zijn hoe meer kans er is op "goedkope" varkens voor de slachterij. Het geeft voor de slachterij ook een veel constantere aanvoer omdat varkens niet meer achtergehouden of vroeg geleverd kunnen worden. Wij wegen iedere week de varkens voor de week handmatig uit met een digitale weegschaal om er zeker van te zijn dat ze het minimale gewicht van de masken halen. Succes

Of registreer je om te kunnen reageren.