Home

Achtergrond

Frau Antje heet eigenlijk Ellen, Emilie, Mendy of Kitty

Eigenlijk heet ze Ellen, Emilie, Mendy of Kitty, maar in Duitsland kennen generaties haar als Frau Antje. Gestoken in oer-Hollandse klompen en klederdracht prijst Frau Antje al een halve eeuw de Nederlandse zuivel aan bij de oosterburen.

Ze is in 1961 geboren als geestelijk kind van Hans Willemse, de in 1998 overleden directeur van het Nederlands Zuivelbureau in Duitsland. Zij personifieerde de collectieve promotie van de Nederlandse zuivel in Duitsland.

Het symbool Frau Antje staat inmiddels voor veel meer dan de Nederlandse zuivel. Sophie Elpers van het Meertens Instituut deed een studie naar het fenomeen. Zij concludeert dat Frau Antje in Duitsland al lang niet meer alleen staat voor de Nederlandse zuivel. Eigenlijk associeert de Duitser haar met alle land- en tuinbouwproducten. Sterker nog, zij is een soort ambassadeur voor het gehele land.

Antje verscheen – in de persoon van Kitty Jansen – in 1961 voor het eerst op de Duitse televisie. Frau Antje werd zo populair dat ze in 1973 door bondskanselier Willy Brandt op een receptie hartelijk werd ontvangen: ”Antje, schön dass du da bist!” De zuivelambassadrice kon vervolgens de rij wachtende gasten passeren om even met de prominenten te ’plaudern’. Met de Nederlandse kaas in handen, verscheen Antje samen met Brandt in de media.

Kortstondig is geprobeerd Antje ook in te zetten bij de promotie van groente en fruit, maar die combinatie van taken bleek niet bestendig.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.