Home

Achtergrond

Fototentoonstelling laat passie van jonge boeren zien

Brussel – Dacian Ciolos, landbouwexpert van de Europese Commissie, heeft dit weekend de Ceja-fototentoonstelling in Brussel officieel geopend.

Brussel – Dacian Ciolos, landbouwexpert van de Europese Commissie, heeft dit weekend de Ceja-fototentoonstelling in Brussel officieel geopend.

De fototentoonstelling van Ceja, de Europese organisatie voor jonge landbouwers, wil met de expositie de boer achter het product laten zien. De winnende foto komt uit Zweden en is ingestuurd door Elin Svensson. Op de foto is Elin samen met een kalf te zien. Ze werkt op het melkveebedrijf van haar vriend. Ze hebben 300 koeien, 310 hectare land en 200 hectare bos. Tijdens de opening zei Ciolos dat jonge landbouwers zeer gepassioneerd zijn in hun werk en dat dit goed is te zien op de foto-expositie. Volgens Ceja-voorzitter Joris Baecke geeft de tentoonstelling de dynamiek en de motivatie van jonge Europese landbouwers weer. De fototentoonstelling is tot 13 oktober te zien in het Berlaymontgebouw in Brussel.

Foto Ulf Palm

Gasselternijveen – Akkerbouwer Jeroen Deddens uit het Drentse Nieuw-Dordrecht haalt alles uit de kast om zijn aardappelen binnen te krijgen voor het weer omslaat. Met twee rooiers haalt hij in Gasselternijveen zoveel mogelijk consumptieaardappelen binnen en hij is over de helft. ”We hebben nog heel wat hectares te gaan”, zegt de Drent. ”Dat gaat niet lukken voor het slechte weer komt. Ik hoorde dat er eind van de week veel neerslag wordt verwacht. Daarom begrijp ik niet dat iedereen het over een superoogst heeft, want we moeten nog veel rooien. Eerst maar kijken of dat lukt.”

Foto Harry TielmanHannover – De Duitse mode-ontwerpster en biochemicus Anke Domanske heeft een nieuw zuivelproduct het daglicht doen zien: melkgaren. Ze wint het garen via een complexe en door haar ook gepatenteerde methode uit het melkproduct caseïne. Of melkgaren ooit de concurrentie aan zal kunnen met andere zuiveltoepassingen, moet nog blijken. Domanske heeft in ieder geval hoge verwachtingen van haar vinding. Ze begint volgend jaar eerst met een exclusieve ’Mode uit melk’- lijn.

Foto ANPBarneveld – Kasteel Schaffelaar in Barneveld draagt de komende drie weken een gouden ei op zijn toren. Het ei is geplaatst in het kader van de activiteiten voor de Wereld Eidagen op 14 en 15 oktober. Het ei is afgelopen vrijdag gedoopt en geplaatst onder het toeziend oog van de acht burgemeesters van de Food Valley gemeenten, de raad van bestuur van Wageningen UR en de rentmeester van het Geldersch Landschap. Op 24 oktober wordt het ei weer van de toren afgehaald. Op die dag vindt een kookwedstrijd met eieren plaats voor de koks van Eurotoques.

Foto Wil Groenhuijsen

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.