Home

Achtergrond 1 reactie

Forse afname aantal slachterijen beperkt leveringsmogelijkheden veehouders

Het aantal varkens- en runderslachterijen is in de afgelopen 25 jaar flink gedaald. Rob Tazelaar, die in 1988 aantreedt als voorzitter van het Productschap Vee en Vlees (PVV), speelt daarbij een grote rol.

De slachterijwereld was de afgelopen 25 jaar sterk in beweging. Faillissementen, overnames, sluitingen, maar soms ook verrassende nieuwbouw kenmerkten die markt. Voor veehouders is de keuzevrijheid om slachtvee te leveren ingeperkt.

De vleessector is in de jaren 80 nog sterk verdeeld. In 1986 zijn er 58 varkensslachterijen en ruim 20 runderslachterijen. Alle slachterijen draaien goed. Het aanbod van slachtvee loopt dan nog ieder jaar op. SturkoMeat koopt Vos Vlees in Lichtenvoorde en het slachthuis in Son. Coveco, Houbensteyn Porkhof en Lunenburg bouwen nieuwe slachterijen. Encebe vee- en vleescentrale koopt Lunenburg in 1989.

De stemming verandert begin jaren 90. De aanvoer van slachtdieren groeit niet meer, waardoor een overcapaciteit aan slachthaken ontstaat. Een hevige strijd tussen de slachterijen volgt. PVV-voorzitter Tazelaar ziet dat ook en richt een saneringsfonds op. Dat kan voor de eerste keer haken opkopen als varkensslachterij Bendco in Leek in 1990 dichtgaat. Niet veel later volgen de opkoop van Stroomberg in Ede, Goedhart in Hilversum en Lunenburg in Oudewater. Homburg in Cuijk gaat in 1993 failliet.

Ondanks alle sluitingen is nog sprake van een overschot aan slachthaken. Om dat weg te werken lanceert Tazelaar in 1995 zijn eerste grote saneringsronde. Hij koopt daarmee ineens 3,6 miljoen varkens- en 330.000 runderslachthaken. Daarmee gaan de varkensslachterijen Boekos in Boekel, Coveco in Almelo, Jansen in Wesepe, Hendrix’ Vlees in Dinxperlo en Hendriksen in ’s-Heerenberg dicht. ESA in Apeldoorn, Jansen-Sonnenberg in Deventer, Wibeka in Kampen en Slachthuis Rotterdam stoppen met de runderslacht.

Tazelaar is in 1995 nauw betrokken bij de fusie tussen Coveco, Encebe en Gupa tot Dumeco. Varkenshandelaar Martien van Rooi koopt in dat jaar Sanders in Hapert. Runderslachterij Wolff Vlees in Twello gaat in 1997 failliet. In 1998 vormen Hendrix’ Vlees, Murris in Meppel en Smits in Emmen de Hendrix Meat Group. Dumeco koopt Jansen in 1998 en SturkoMeat in 2001.

Het PVV bereidt in 2001 een tweede opkoopregeling van slachthaken voor. De mededingingsautoriteiten keuren dat niet goed. Daarna koopt Dumeco haken op en andere slachterijen stoppen. Daardoor gaan Domburg in Bodegraven, Postma in Emmeloord, Hogeslag in Holten, Houbensteyn Porkhof, Udema in Holten en de slachthuizen in Veenendaal, Roosendaal en Rotterdam dicht. Desondanks gaan Brada in Leeuwarden in 2003 en Benedik in Landgraaf in 2005 failliet. Daartegenover staat de opening van Westfort door Lunenburg/Kruiswijk in Gorinchem, Friesland Vlees (voormalig Brada) en Van Rooi Meat in Helmond.

ZLTO stapt in 2002 in het vlees en richt Bestmeat op. Dat bedrijf koopt in 2003 Dumeco en de Duitse bedrijven Moksel en Nordfleisch. In 2004 volgt Hendrix Meat Group. Uit al deze bedrijven ontstaat in 2005 Vion. Die sluit ook nog diverse bedrijven. Dat geeft rust op de varkensmarkt, maar op de rundermarkt is ontbreekt die nog. Friesland Vlees sluit in 2008 en Weyl Beef gaat in 2010 failliet. Een handvol slachterijen blijven over.

Eén reactie

  • info479

    Faillisement Wolff Vlees in Twello na bijna 15 JAAR nog steeds NIET afgewerkt !! Kan je nagaan dat er nog HEELVEEL geld was in juni 1997.

Of registreer je om te kunnen reageren.