Home

Achtergrond 1306 x bekeken

Flevolandse akkers volop voorzien van bloembollen

Rutten – Het planten van tulpenbollen is losgebarsten in Flevoland.

Rutten – Het planten van tulpenbollen is losgebarsten in Flevoland. In Rutten plant Profyto in loonwerk met twee machines tegelijk. ”Vorige week vonden de meesten het nog aan de natte kant”, zegt planner Jürgen van der Werff. Gewasbeschermingsmiddelenadviseur Profyto plant bloembollen en verricht spuitwerkzaamheden vanuit de vestiging in Creil. ”Niet in netten, maar los in de zand- en zavelgrond.” Het gaat goed. ”Per dag planten we zo’n 3,5 hectare. Dat is normaal. Hopelijk blijft het droog, dan kunnen we door.” Het plantseizoen kwam vroeg op gang dit jaar. ”Sommigen begonnen al in september. Dat heeft met logistiek te maken.”

Foto Inaxion

Winsum – Handmelken is geen onmisbare vaardigheid meer op een melkveebedrijf. Toch moesten deze jonge boertjes in de dop hun handen goed gebruiken op de Winsumer Baistemart. Flink knijpen in de spenen van een kunstkoe leverde een bekertje limonade op. Toch was de kunstkoe vooral bedoeld om de aandacht van vaders en moeders te trekken. Twee Winsumer dierenartsen gebruiken haar om boeren te bewegen de melk bij mastitis te laten onderzoeken op antibiotica-gevoeligheid.

Foto Hans Sas

Woudenberg – Bezoekers bekijken de eierinpakafdeling van het scharrelpluimveebedrijf van de familie Verbeek in Woudenberg. Het bedrijf hield afgelopen zaterdag open dag in het kader van de Wereldeidagen. Volgens Dikkie Verbeek hebben ongeveer 150 mensen het bedrijf met een bezoek vereerd. Op het bedrijf zijn bij volledige bezetting 165.000 leghennen verdeeld over vier stallen. De laatste stal wordt momenteel verbouwd tot scharrelstal.

Foto Wil GroenhuijsenZalk – Willemina Boxhoorn laadt appels en peren voor groothandel Postuma in IJsselmuiden. De 21-jarige chauffeuse is nu 2,5 jaar in dienst als AGF-chauffeur. Een vrouw achter een vrachtwagenstuur blijft voor veel mensen een bijzonderheid, zegt ze. ”Als een vrachtwagen me passeert en een collega zit nog achter me, hoor ik ze tegen elkaar zeggen dat een vrouw achter het stuur zit. Ik hoor dat dan, maar laat het maar zo.”

Landelijk zijn enkele honderden vrouwen in dienst als chauffeur weet ze. Voor deze baan werkte ze op de markt bij een groenten- en fruithandelaar.

In september stond ze voor Postuma op de beurs voor groentespeciaalzaken. Daar had ze een representatieve taak. ”Ze is een vrolijke leuke persoonlijkheid”, laat haar werkgever weten.

Foto Vidiphoto

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.