Home

Achtergrond

Even rusten tussen het oogsten door

Didam – De oogst van korrelmais is in de Achterhoek in volle gang, maar varkenshouder Salemink in Didam staat erop dat het personeel van loonbedrijf CWV Barlo uit Aalten tussen de middag een warme maaltijd tot zich neemt.

Didam – De oogst van korrelmais is in de Achterhoek in volle gang, maar varkenshouder Salemink in Didam staat erop dat het personeel van loonbedrijf CWV Barlo uit Aalten tussen de middag een warme maaltijd tot zich neemt.

De mannen hebben voor Salemink circa 68 hectare binnengehaald en kunnen de energie goed gebruiken want er wachten elders nog aardig wat percelen. Volgens Henk Siebelink (tweede van rechts) ziet de oogst van de korrelmais er goed uit en ligt de opbrengst tussen de 13 en 14 ton per hectare.

Foto Theo Kock

Haskerdijken – Nog snel even de eigen pinken laten grazen op land dat deze winter bevolkt zal worden door grote groepen ganzen. Dat is de opzet van de Friese melkveehouder Berend Mulder. Hij had er wel drie ritjes met de veekar voor over om 25 pinken even te verwijden naar een stuk land dat dichtbij natuurgebied De Deelen ligt.

Het is een laagveenmoeras waar ’s winters veel ganzen op afkomen. Ze schuimen dan de omliggende weilanden af om mals gras te vinden. Mulder vindt dat hij dat gras ook zelf wel kan benutten.

Foto Alex de Haan

Biddinghuizen – Akkerbouwer Harold Zondag in Biddinghuizen spuit een krat met pas geoogste gekleurde wortelen schoon. Zondag teelt samen met akkerbouwer Martin Topper in Dronten onder de naam Hollandteelt 9 hectare peen met zes verschillende kleuren en twee hectare kroten met drie verschillende kleuren.

Zondag: ”We verkopen de gekleurde peen en kroten aan speciaalzaken in de foodservice. Dat doen we in drie concepten. Het eerste concept is een mengsel van gekleurde wortels om mee te wokken. Het tweede concept is een stoomzak. Het derde concept is om te barbecueën. Marktonderzoek wijst uit dat consumenten de gekleurde peen en kroten ook in supermarkten willen kopen. Daarom willen we de concepten ook aanbieden aan de retail.”

Foto Vidiphoto

Voorthuizen – Medewerkers van Denkavit in de nieuwe productielijn voor vleeskalverkorrels. Denkavit heeft hard gewerkt aan een korrel die melkpoeder voor een deel kan vervangen.

Het bedrijf is tevreden over het resultaat. De kalveren behouden de gewenste vleeskleur, groeien harder en dat tegen lagere kosten. De productie van de zuiveleiwitvervangende brok wordt nu rap uitgebreid.

Foto Wil Groenhuijsen

Burgum – Een delegatie van topambtenaren van de Europese Commissie onder leiding van Josefine Loriz-Hoffmann (midden) bezocht donderdag het proefproject de Noordelijke Friese Wouden, waaraan zes agrarische natuurverenigingen deelnemen.

De 815 boeren onderhouden onder meer 1.500 kilometer aan elzensingels en houtwallen. De Europese Commissie wil het gemeenschappelijk landbouwbeleid omvormen zodat boeren steun krijgen niet op basis van productie maar het leveren van groene diensten.

Foto NFW

Berlijn - De Keukenhof en het Internationaal Bloembollen Centrum hebben samen met het Nederlands Bureau voor Toerisme 55.000 bloembollen aan de Brandenburger Tor geplant, het symbool van de Duitse eenheid in Berlijn. Het is de zestiendee keer dat bloembollen aan Duitsland werden geschonken. Volgend voorjaar zullen de oranje tulpen en blauwe muscari’s in volle bloei staan.

Symbolisch plantten Gerbert Kunst, hoofd afdeling Landbouw bij de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Berlijn, Annemarie Gerards PR manager Keukenhof en Lothar Peters directeur Nederlands Bureau voor Toerisme te Keulen de eerste bloembollen.

De komende maanden gaan in het bloembollenpark ongeveer zeven miljoen bloembollen de grond in. De actie in Berlijn is tevens afsluiting van het Duitse themajaar van de Keukenhof.

Foto Keukenhof

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.