Home

Achtergrond

Eiersector presenteert zich op Wereld Eidagen

Van Azië tot Noord-Europa vieren landen vandaag World Egg Day. De Stichting Wereldeidag grijpt het evenement aan om de Nederlandse legpluimveehouderij op de kaart te zetten. Tijdens de Wereld Eidagen staan het NK Uitsmijter Bakken, een fotowedstrijd en open dagen bij pluimveebedrijven op het programma.

Op de toren van kasteel Schaffelaar in Barneveld prijkt sinds twee weken een gouden ei. De plaatsing van het ei was de aftrap voor de Wereld Eidagen, die van 8 tot en met 24 oktober worden gehouden. ”Op kasteel Schaffelaar is ooit de basis is gelegd voor de imagocampagne van Barneveld als eiergemeente”, vertelt Cees Hoogeveen, voorzitter van de Stichting Wereldeidag Barneveld. ”In 1927 bedachten de baron Van Nagell en de Barneveldse burgemeester Westrik op dat kasteel een plan om Barneveld als centrum voor de pluimveehouderij onder de aandacht te brengen tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Ze stuurden een heus promotieteam naar de hoofdstad, dat veel aandacht kreeg van de pers.”

Inmiddels staat Barneveld wijd en zijd bekend als producent van eieren. Door jaarlijks via eidagen aandacht te vragen voor het ei, wil de Stichting Wereldeidag Barneveld de gehele Nederlandse sector steviger op de kaart zetten. ”Nederland loopt voorop in de pluimveehouderij. Daarvoor zijn vele agrarische bedrijven verantwoordelijk, maar ook toeleveranciers zoals de verpakkingsindustrie en transportbedrijven”, zegt Hoogeveen. Voor een wetenschappelijk tintje is de Stichting Wereld Eidag een verbintenis aangegaan met Food Valley. Zo kan de hele Gelderse regio worden gepromoot als gebied dat voedselveiligheid en kwaliteitsproducten hoog in het vaandel heeft staan.

De Wereld Eidagen zijn daarnaast bedoeld om de consument de voordelen te laten inzien van het eten van eieren. De laatste jaren is het gelukt het beeld van het ei als levensgevaarlijke cholesterolbom bij te stellen, zegt Hoogeveen. ”Het idee dat je maar een ei in de week mag eten is door nieuw onderzoek achterhaald. Eieren leveren hoogwaardige eiwitten en vitaminen. Een ei is het begin van het leven en bevat vermoedelijk nog veel meer belangrijke stoffen, waar bedrijven als DSM nog volop onderzoek naar doen.”

Een presentatie van een onderzoek naar gezondheidsaspecten van het ei werd donderdag gegeven in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Verder staan de Wereld Eidagen vooral in het teken van ludieke publieksevenementen zoals het Nederlands Kampioenschap Uitsmijter Bakken, dat vorige week werd gehouden. Zaterdag is het feest in het centrum van Barneveld, waar bezoekers bij horeca-ondernemers eihapjes kunnen proeven en er voor kinderen van alles is te doen.

Ook zetten morgen tientallen pluimveehouders hun deuren open. De Rondeelstal in Barneveld en die in het Brabantse Wintelre doen daaraan mee. Ze richten zich bij deze open dag zowel op volwassenen als op kinderen, vertelt Margit van Nieuwburg van Rondeel. ”Voor kinderen is er een speelhoek, waar we een film draaien die op een voor kinderen begrijpelijke manier uitlegt hoe het Rondeel-systeem werkt. Ze mogen ook kippen voeren en kleurplaten kleuren. Voor volwassenen zijn er informatiestands en rondleidingen.”

Ook de kippen van Frank de Ronde in het Drentse Spier zijn uitgebreid te bekijken vanuit een skybox in de stal. ”Zo’n open dag is een goede manier om mensen te betrekken bij het boerenleven”, vindt De Ronde, die een pluimveehouderij heeft met 31.000 scharrelkippen met uitloop. Hij doet dit jaar voor de tweede keer mee. Hij geeft rondleidingen en beantwoordt vragen. ”Het leuke is dat bezoekers altijd veel positiever de deur uitgaan dan dat ze binnenkwamen. Uit de media hebben ze vaak een beeld dat niet klopt en dat kun je vrij gemakkelijk bijstellen door te laten zien hoe het echt in z’n werk gaat.”

Voor de bestuursleden van de Stichting Wereldeidag Barneveld is het na de festiviteiten kort uitblazen voor de voorbereidingen voor 2012 weer van start gaan. Hoogeveen: ”In december brainstormen we alweer voor de volgende editie. We hebben zelfs nu al plannen voor volgend jaar, dan zijn we aanwezig op de Floriade in Venlo.”

World Egg Day: van China tot Mexico
Al jaren wordt internationaal op de tweede vrijdag in oktober de dag van het ei gevierd. Vooral in Azië is de dag populair, zegt Cees Hoogeveen. ”Eieren zijn in veel Aziatische landen belangrijk voedsel, omdat ze veel voedingstoffen bevatten, makkelijk verkrijgbaar en goed betaalbaar zijn.”
Ook landen als de Verenigde Staten, China, Australië, Nieuw Zeeland en Mexico besteden vandaag aandacht aan het ei. Elk land geeft er een eigen culturele draai aan met festivals, kinderevenementen, kookwedstrijden en andere activiteiten. Iran doet dit jaar voor het eerst mee en opende een speciaal eipromotiebureau met als doel het aantal geconsumeerde eieren per hoofd van de bevolking te verhogen. In veel landen is World Egg Day ook een gelegenheid om de aandacht te vestigen op het wereldvoedselprobleem.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.