Home

Achtergrond 431 x bekeken 1 reactie

EKO straks logo voor extra bio-eisen boven EU-norm

Het Nederlandse EKO-keurmerk wordt privaat. De sector werkt aan plannen om EKO uit te breiden met extra duurzaamheidseisen boven de minimum EU-norm en logo. Straks bestaan de logo’s naast elkaar, maar is EKO duurzamer.

Biologisch moet zich nu volledig in de markt bewijzen. De overheidssteun van de laatste tien jaar vervalt door het aflopen van het derde biologische convenant. Om de positie op de markt te behouden is verbreding nodig, denkt de sector. Biologisch kan op veel meer aspecten bijdragen aan meer duurzaamheid dan de wetgever van biologisch eist. Nu is biologisch nog een te nauw eisenpakket en zegt het bijvoorbeeld niets over afbreekbare verpakkingen, of het gebruik van groene stroom bij sorteerlijnen. Of doet de boer wel aan natuurbeheer? En krijgen gehandicapten een kans in de fabriek?

Ketenorganisatie Bionext ontwikkelt daarom dit jaar met de WUR een breder duurzaamheidsmodel. De sector moet zich overigens nog uitspreken over de elementen die worden toegevoegd. Daarbij zal het ook moeten oordelen of het nog uit te leggen valt aan consumenten. Uli Schnier, tot recent voorzitter van de Taskforce biologische landbouw, denkt bijvoorbeeld dat dit lastig uit te leggen valt. Toch lijkt er steun voor verbreding. CBL en ZLTO zien het wel zitten om bijvoorbeeld klimaatneutraal telen toe te voegen als eis.

Nederland staat niet alleen met extra eisen aan biologisch. In steeds meer landen worden bovenwettelijke aspecten aan biologische landbouw en voeding toegevoegd. In Zweden moeten biologische bedrijven CO2-neutraal zijn. Het Britse Soil Association stelt al tientallen jaren extra kwaliteitseisen.

Suzanne van der Pijll, voorzittter van Skal en de nieuwe stichting EKO-keurmerk, verwacht in november meer duidelijk te krijgen over de plannen om het Nederlandse EKO-keurmerk te laden met de nieuwe duurzaamheidscriteria. Vanaf 1 juli 2012 is het EKO-keurmerk een privaat keurmerk. Dat is het gevolg van het besluit van de overheid om Skal los te koppelen van het EKO-keurmerk. De nieuwe stichting EKO-keurmerk beheert dat EKO-keurmerk dat verbreed moet worden. Daarmee ontstaat straks een getrapt systeem, waarbij het EU-keurmerk voor biologisch de minimumeisen vormt. Het merk Bio+ staat hier los van, al zou het beter passen als aanduiding voor extra bio-eisen. “Dat is een commercieel merk in eigendom van een aantal bedrijven”, aldus Van der Pijll.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Peter J. Jens

    Prima initiatief door Skal:
    Europees Bio wordt het Bio van de overeenkomsten; privaat Bio het Bio van het onderscheid.

    De overeenkomsten gestoeld bij voorkeur op wat we meten en weten; het onderscheid op wat men wil of gelooft: Overeenkomst vooral op productniveau: Schone en veilige producten, geteeld met de laagste milieudruk. Onderscheid vanuit geografische, klimatologische en cultureel-maatschappelijke opvattingen. Meer keuze voor burgers en retailers.

Of registreer je om te kunnen reageren.