Home

Achtergrond

Dolgedraaid

Ieder jaar als het weer zover is, probeer ik er met de auto zo hard mogelijk langs te rijden in de hoop dat de 3 draaigrage Daltons achter in de auto het niet zien.

En hoewel de jongste, 2 jaar oud, nog geen overdreven grote woordenschat heeft, krijgt hij dit woord er op de één of andere manier vlekkeloos uit. ”Kermis!!” We kunnen het nog een paar dagen uitstellen, maar dan moeten we eraan geloven. Vrijdagavond gaan we er met frisse tegenzin naartoe!

Op de kermis komen ze allemaal klasgenootjes tegen die met hun al even enthousiaste ouders de draaimolen en de botsautootjes bestormen. Ik word al kotsmisselijk van het kijken ernaar, maar de jongens kunnen er geen genoeg van krijgen. Na anderhalf uur draaien moeten we hen aan de haren weer mee naar huis slepen.

Maar wij hebben het overleefd en nu duurt het gelukkig weer een jaar. Thuis staat er nog een koe heel kort aan. We lopen meteen even de stal in om te controleren of ze intussen niet gekalfd heeft. Stoïcijns draait ze haar kop om en kijkt ons aan, terwijl haar kaken rustig door malen. Niets hoor. Vlak voor het slapen gaan ga ik nog een keer kijken. Ze staat met haar staart van huis, dat zal niet al te lang meer duren.

Het draait uit op een gebroken nacht. Ieder uur ga ik even kijken, tot ik aan het begin van de ochtend besluit maar eens even te voelen. En ja hoor, er zit een slag in het lijf. Omdat er nog helemaal geen ontsluiting is en we met geen mogelijkheid het kalf kunnen bereiken, zullen we de koe moeten draaien. Met een touw krijgen we haar op haar zij. Nu de poten pakken en draaien maar. Als de koe weer staat en ik haar controleer, blijkt de slag er nog niet helemaal uit. Nog een keer draaien dan maar.

Even later moet ik toegeven dat de slag er ditmaal de andere kant op in zit. We worden er moedeloos van. Nog één keer terugdraaien. Onze middelste staat het rare spektakel te bekijken. Na de vierde keer geven we de moed op. De draai zit weer de ene kant op. De koe is het ook zat geworden en wil niet meer opstaan. Het wordt uiteindelijk een keizersnede op een liggende koe. Als ik onze middelste wil uitleggen wat er allemaal gebeurd is, geeft hij zijn haarscherpe eigen interpretatie. ”Ja, hij was gewoon misselijk van al dat draaien!”

Of registreer je om te kunnen reageren.