Home

Achtergrond

De veilingklok

De veilingklok heeft jarenlang een bepalende rol gespeeld in de prijsvorming voor de Nederlandse land- en tuinbouw.

De klok kon uitstekend zijn werk doen, toen er nog veel aanbieders en veel afnemers waren. Maar met de centralisatie van de inkoop voor de Nederlandse supermarkten, kwam het marktinstrument steeds meer onder druk te staan. Het grootwinkelbedrijf wilde liever rechtstreeks zaken doen met tuinders en handelaren en niet afhankelijk zijn van de grillen van de markt, die mede werd bepaald door factoren waarop ze zelf geen invloed hadden. De afzet ging meer en meer buiten de veiling om, waardoor de klok na meer dan een eeuw gefunctioneerd te hebben uiteindelijk als marktinstrument praktisch nutteloos werd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.