Home

Achtergrond 2 reacties

De onzekere oogst van Bleker

Van mest beperken naar mest verwerken; dat wil Bleker. En wel per 2013!

Al sinds 1996 maakt Boerderij - zowel in kilo’s als in euro’s - de balans op van alle relevante gewassen die veehouders en akkerbouwers oogsten. Zo ook in dit superdikke oogstnummer van Boerderij, waarover ik hier graag lyrische woorden had geschreven. Bijvoorbeeld dat vergeleken met 16 jaar geleden de saldo’s wel fors verschillen, maar niet de passie en toewijding waarmee Nederlandse boeren hun gewassen oogsten. De recente oogst van mestwetvoorstellen uit Den Haag nopen mij echter tot een andere keuze. Aan de mestvisie 2015, die staatssecretarissen Bleker en Atsma vorige week bekendmaakten, hangt namelijk een indringende odeur van veel onzekerheden.

Kern van de mestvisie 2015 is dat alle veehouders met een mestoverschot hiervan een verplicht deel moeten (laten) verwerken. Hoeveel? Onbekend. De bedoeling is wel dat een veehouder in een overschotgebied (Brabant bijvoorbeeld) een groter percentage moeten laten verwerken dan een veehouder in Friesland. Waar kan hij die mest kwijt dan? Geen idee waar 5 tot misschien wel 15 miljoen kuub mest heen moet. Ook niet wie al die miljoenen euro’s ophoest, om in zeer korte tijd de capaciteit van mestverwerking fors op te schroeven. Laat staan dat er voldoende tijd en draagvlak is voor alle noodzakelijke (milieu)vergunningen.

Ah, maar wordt dierlijke mest dan wel aangemerkt als kunstmest? Dat wil Bleker wel, maar het is de vraag of Brussel dit slikt. Maar betekent dit dan wel definitief exit dierrechten? En is er dan weer ruimte voor uitbreiding? Tja, stel dat de mestvisie 2015 slaagt, dan zou een veehouder inderdaad (weer) kunnen uitbreiden. Daarmee vergroot hij wel het mestoverschot in zijn regio. Zo kan zijn buurman hiervoor de rekening gepresenteerd krijgen, in de vorm van een hoger verplicht afvoerpercentage. Dit alles kan dus alleen als de sector volgens het bovengenoemde procedé het mestoverschot in 2015 heeft weggewerkt. En hoe zeker is dat?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mestpoliticus

  na 20 jaren mest geregel;nog weer eens mestverwerking van de stal gehaald.
  In 1992 deed een promestdirecteur ,de conclusie;dat toen de kosten van mestverwerken zo hoog waren(met subsidie) dat er geen mest naar het fabriek geleverd zou worden om de eenvoudige reden ;dat alternatieven afzet veel goedkoper was.
  Op de dag van vandaag met de huidige rendementen in de intensieve veehouderijen,is ook weer geen(economische ruimte)om de overtollige mest te verwerken tot kunstmest.
  Als dit wel het geval is ;dan kan deze tak van veehouderij nog al wat uitbreiden.
  waarschijnlijk is dit niet het beoogde doel van brussel.

 • no-profile-image

  Uit de Ether..

  De intensieve veehouderijen moeten op de schop.
  Er komt een einde aan, dit kan zo niet langer.
  En de vervuiler gaat dat gelag betalen, dat is toch zeker!
  De megastinkstallen daar komt een einde aan, het zal moeten om gezond te blijven, we willen de aarde gezond houden.
  De aarde is tot nu al half verziekt!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.