Home

Achtergrond 2 reacties

Coöperatieve mestverwerking

Er is reden genoeg voor nieuwe initiatieven voor mestverwerking in boerenhand.

Overschotmest moet deels verwerkt gaan worden, maar hoeveel precies staat nog niet vast. Hier en daar valt te beluisteren dat het tussen 10 en 40 procent van het overschot is. Laten we eens aannemen dat staatssecretaris Bleker kiest voor 15 procent, dan komt dat bij het huidige overschot neer op zo’n 2,5 miljoen kuub te verwerken mest per jaar. Ofwel, tussen nu en januari 2015 moet de verwerkingscapaciteit in Nederland worden vervijfvoudigd. Op basis van huidige initiatieven kan hooguit een verdubbeling worden verwacht, blijkt uit een inventarisatie in Boerderij deze week. Dat extra initiatieven voor mestverwerking alsnog tijdig voor voldoende mestverwerkingscapaciteit kunnen zorgen zit er niet in. De vergunningenprocedures voor mestverwerkingscentrales zullen zeer tijdrovend zijn. Een extra onzekerheid is het nog steeds ontbreken van Europese toestemming om mest tot erkende kunstmest op te werken.

De landbouw is ingenomen met de verplichting tot mestverwerking. Logisch, want mestverwerking zal de druk op de mestmarkt verminderen, zeker als straks de verwerkingsproducten als kunstmest afgezet kunnen worden, Tegelijk helpt de verplichting de mestverwerkers aan klandizie, zodat die met een enigszins zekere aanvoer kunnen rekenen; iets waaraan het tot op heden vaak jammerlijk schortte.

De onzekerheid en trage procedures mogen geen reden zijn om het hoofd in de schoot te werpen. Vóór Blekers verplichting om te gaan verwerken was er al veel te zeggen voor grootschalige mestverwerking in boerenhand. Alleen langs die weg blijven de mestafzetkosten acceptabel en beheersbaar. Ofwel, liever vandaag dan morgen beginnen met grootschalige coöperatieve mestverwerking. Als er ooit goede redenen zijn geweest om coöperatief melk en suikerbieten te gaan verwerken of om boerengeld te investeren in grootschalige vleesverwerking, dan zijn die er nu zeker om in de mestverwerking de rol van prijszetter op te eisen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Leo heb jij enig idee hoe men het aanleveren van mest wil garanderen in een tijd, waarbij gesproken wordt over inperking van varkens vlees productie? Bij de huidige kostprijs en opbrengst prijs verhouding van Nederlandse varkens is enige productie omvang niet te garanderen lijkt me.

 • no-profile-image

  modern mestpoliticus

  zodra eu toestemt om van dierlijke mest kunstmest te maken;dan kunnen wij weeer meer dieren houden.
  het is wel een beetje tegenstrijdig om een fabriek te bouwen om van natuurlijk geproduceerde mest kunstmest te maken.
  zal de sector dit energie verspillende procede wel kunnen betalen?
  ik weet een mestfabriek wat al een tijdje geen mest meer verwerkt te staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.