Home

Achtergrond 12 reacties

Buurboer blijkt moordverdachte (2)

Cold Case in de Eifel: de politie is ervan overtuigd dat de moordenaar is gearresteerd. Maar onze buurman zwijgt in alle talen.

'Kijk wie eens voor ons rijdt? Het is de filmster', zei Henk toen we vorige week zaterdag terug naar huis reden. Ik had het niet door, tot ik het nummerbord zag. Het was de auto van onze buurboer Hans. 'Daar moet je geen geintjes over maken', antwoordde ik en dacht eraan wat er door het hoofd van die man moest gaan. Het bleek dat een van de 100 tipgevers die na de uitzending van Aktenzeichen XY contact met de politie hadden opgenomen, de naam van een man die bij onze melkfabriek werkt had doorgegeven die in een plaatselijk café wel eens verteld had dat hij Hans geholpen had Lolita Briegers lichaam 'weg te werken'.

Hulp bij misdrijf

De politie heeft deze man meegenomen voor verhoor. Pas toen bleek dat zijn aandeel in deze misdaad verjaard is, gaf hij toe dat hij er meer mee te maken heeft. Volgens de kranten geeft de politie toe dat ze 29 jaar geleden ervan uitgingen dat het zelfmoord was, of dat Lolita met de noorderzon was vertrokken. Ze was erg labiel de laatste maanden voor haar verdwijning, is het verweer van de politie. Omvangrijke zoektochten rond Scheid en omstreken door politie en brandweer leverden destijds niets op. Hans en zijn vader zochten hard mee.

Zoeken naar stoffelijk overschot op vuilstort

Buurman Hans is inmiddels gearresteerd. Het moet voor hem een totale verrassing zijn geweest, meldde een plaatselijke krant. Hij heeft na dagenlang verhoor nog geen woord gezegd. De medeplichtige heeft de politie opgebiecht dat hij Hans geholpen heeft het stoffelijk overschot van Lolita te begraven op een in 1975 gesloten vuilstort van het dorpje Frauenkron. Dát is toch niet te geloven!
Wat ik nog erger vind, is dat de moeder van Lolita vanuit haar huis op de vuilstort kan kijken. De ouders van de medeplichtige zijn nota bene haar overburen!
Na proefboringen om te kijken of er geen giftige gassen vrijkomen, is de politie deze week begonnen deze vuilstort, die ook nog eens tegen het weiland achter de boerderij van Hans ligt, af te graven. De politie denkt dat ze terug te vinden is; de medeplichtige heeft de politie namelijk verteld dat ze in kuilplastic begraven is.

Slechte naam

In zowel ons dorp als in Frauenkron is iedereen in rep en roer. Journalisten rijden rond, maken foto's en proberen de dorpelingen te interviewen. Die zijn naar buiten toe nog geslotener dan anders, maar onderling praten ze er continu over.
Ook mijn boer is inmiddels gebeld door RTL, met vragen over Hans: of hij hem goed kende, of Hans lid is van verenigingen et cetera.
Of Hans het heeft gedaan of niet, in dit dorp is hij niet meer welkom, is de mening van onze overburen. Met mijn mening dat de medeplichtige net zo schuldig is, zijn ze het niet mee eens. 'Dat zie je verkeerd. Het is juist goed dat die man heeft bekend, we zijn het meer dan zat. Hans heeft ons dorp een slechte naam gegeven.'

Ik heb het vermoeden dat het een ongeluk is geweest. Ze hadden ruzie. Misschien heeft hij haar een duw gegeven en is ze verkeerd terechtgekomen. Wie weet, heeft hij in paniek het stoffelijk overschot verborgen? Wat ik niet kan begrijpen is, dat hij haar, èn zijn ongeboren kind, letterlijk op een vuilstort heeft gedumpt. Of we er ooit achter komen wat er werkelijk is gebeurd, is de vraag. Hans zwijgt in alle talen, al 29 jaar.

'Moordenaar is gearresteerd'

Of het stoffelijk overschot teruggevonden wordt of niet, de politie is ervan overtuigd de moordenaar te hebben gearresteerd, meldt Aktezeichen XY. Deze week nog wordt Hans bij de rechter voorgeleid. Ik denk niet dat we hem de eerstkomende 15 jaar terugzien.

Case closed?

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ze Lolita vinden. Je kan het je toch niet voorstellen dat je als moeder bijna 30 jaar lang naar je dochter gezocht hebt en dat nu blijkt dat ze op een steenworp afstand van je begraven is, en dat je de moordenaar dagelijks langs hebt zien komen? Je wéét dat hij het gedaan heeft.
Ik heb een kaarsje gebrand en de wens geuit dat dit net zo’n einde krijgt als in de tv-serie Cold Case; een glimlachende Lolita die zich omdraait en langzaam verdwijnt terwijl haar dossier opgeborgen wordt, met daarop het stempel case closed.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Uitzending SWR televisie van gisterenavond incl interview met onze Ortsburgemeister. <> Je kan je wel voorstellen dat de hele buurt in rep en roer is!

 • no-profile-image

  Agrarier

  Sorry vind het nog steeds vaag, er is toch geen bewijs?
  onschuldig tot het tegendeel bewezen is!

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Ja, het lijkt zeker vaag. Ik heb dan ook veel moeite om het te geloven. "Hans" kwam dagelijks bij ons op het erf. Vriendelijke man, naar ons toe tenminste. Ik weet dat hij ook een totaal andere kant heeft, maar dat hebben er wel meer, nietwaar? Ik ben goed bevriend met zijn bijna-exvrouw die van zijn onschuld overtuigd is en achter hem staat, ondanks hetgeen wat hij haar heeft aangedaan. Onze zoontjes schelen precies een jaar en spelen vaak met elkaar. Veel mensen denken dat de vader van "Hans" er meer van heeft geweten. Mocht dat zo zijn dan heeft hij zijn geheim vorig jaar mee het graf ingenomen. Voor de familie van het meisje hoop ik dat ze haar vinden, de moeder is 80+ en ernstig ziek. Maar ik hoop ook dat "Hans" onschuldig is en dat dàt eindelijk eens bewezen kan worden. Af en toe denk ik: "Stel, ze word daar op die vuilnisbelt gevonden en de medeplichtige blijkt de dader te zijn en schuift Hans de schuld in zijn schoenen???" Het dorp heeft Hans 29 jaar geleden al veroordeeld. Bij ons is hij gewoon altijd welkom geweest. En zo is ook het recht, je bent pas schuldig als de misdaad bewezen is. Die zonnige dag, dat "Hans" mij bij onze kuilhoop achter plots aankeek en vroeg "Denk je dat ik het gedaan heb?" zal ik dan ook nooit vergeten.

 • no-profile-image

  abraham

  past dit artikel binnen het kader van Boerderij.nl?

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Zoals ik in deel 1 al bij de reacties schreef: Blogs van "Boeren in het buitenland" gaan over wat geëmigreerde boeren doen en ! meemaken. Als je bepaalde blogs niet wilt lezen dan sla je ze toch gewoon over? Je ziet aan de kop van deze blog meteen al dat het niet gaat om bijv. het kopen van een nieuwe trekker.

 • no-profile-image

  Boer Harms

  Inderdaad Monique!
  Zo`n blog hoeft niet alleen te gaan over tractors en dieren maar ook over de dingen die je meemaakt.
  Ga zo door Monique!!!

 • no-profile-image

  veerijder

  heeft hij het nu gedaan of niet. zat deze week bij hubertus te eten en toen zag ik wat op tv maar kon het niet goed volgen .

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Het stoffelijk overschot is gevonden, in plastic verpakt. Het zal nu moeilijk worden voor de moordenaar te blijven ontkennen. Denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  (Mijn reactie van vanmorgen zie ik hier niet meer staan) Het is ongelooflijk, na 11 dagen graven en één uur voordat men definitief wilde stoppen (werd al in alle kranten vermeld) stootten ze op een stuk opgerold zijl met daarin stoffelijke resten en kledingstukken. Hans blijft, ondanks dat hem verteld is dat ze gevonden is, zwijgen, zegt zijn verdediger. Binnen een paar dagen is de uitslag van het DNA-onderzoek bekend.

 • no-profile-image

  Vera

  Hoi Monique, ik kom terug van vakantie, lees je blog en je laatste reactie... wat een toestand! Maarre, reactie die er niet meer staat! Wat stond daar dan? Hebben ze bij de buurman gegraven? Of ergens anders in het dorp? Ik ben benieuwd...

 • no-profile-image

  veerijder

  hoe is het nu is ze gevonden en heeft hij het gedaan

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Ik ben een blog aan het schrijven :-) En ja, het is tè bizar om waar te zijn... maar dat is het wel.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.